Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
prijzen zijn dalende

Hete zomer nog steeds van invloed op aanvoer prei

Tholen - Door de droge zomer is er een kleinere opbrengst per hectare en minder prei op de markt. Dat zal in België en Nederland nog merkbaar zijn tot december. In januari is dat naar verwachting wel weer rechtgetrokken. De prijzen hebben hierdoor tot nu toe vrij hoog gelegen, zelfs rond de 75 cent. Vanaf 24 oktober is deze weer wat gedaald. Voor de kailbers 30/40 werd 60 cent per kilo gegeven en 20/30 lag rond de 55 cent. Vandaag zijn de prijzen verder naar beneden gegaan tot een prijsniveau van rond de 48 cent voor de 30-40 en 45 cent voor de kalibers 20-30", vertelt Guy de Meyer van exportbedrijf Demargro.



Dikke en dunne prei
Hij legt uit dat ze in België met twee kalibers werken. "Daarom is er ook regelmatig een prijsverschil met bijvoorbeeld Nederland. In andere landen worden vaak alle maten bij elkaar verkocht, maar wij sorteren ze nog op dunne en dikke prei. Dit is wat meer werk voor de teler, maar we hebben er uiteindelijk alleen maar voordeel van. Er zijn gewoon landen die om dikke of om dunne prei vragen. De aanvoer dikke prei valt op dit momenteel trouwens tegen."

Export

"Op exportgebied gaan er momenteel volumes naar Frankrijk en Spanje. Ook gaat er links en rechts wat naar Portugal. Verder is er nog voldoende productie in Polen en ik kreeg zelfs prei uit Zweden aangeboden deze ochtend. Op dit moment hebben ze daar blijkbaar ook meer dan voldoende." Hij verwacht dat er voorlopig nog weinig richting het noorden zal gaan. "Het moet daar vriezen voordat we kunnen exporteren, want dan heeft Polen geen eigen productie meer. We merken dat we er in bepaalde periodes meer last van hebben. Zo lang ze nog op het veld kunnen om te rooien, blijft de Poolse prei op de markt." In prijzen zal er naar verwachting niet zo veel meer veranderen. "Mogelijk zullen ze nog iets dalen, maar dat hangt natuurlijk ook af van het weer in zowel ons eigen land als in de landen rondom ons heen."

Voor meer informatie:
Guy de Meyer
Demargro BVBA
Tombrugstraat 11
8850 Ardooie, België
Tel: +32 (0)51 74 70 75
Fax:+32 51 74 58 11
www.demargro.be