Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt komkommer

In verschillende landen naderen de seizoenen voor de komkommers hun einde. Nederland, België en Polen zijn drie landen die het einde van het seizoen zien naderen. Nederland kijkt terug op een goed seizoen. Spanje neemt langzaam de Europese markt over voor de komende maanden. De telers zijn hoopvol na een aantal dramatische seizoenen. In Italië zijn de prijzen laag. Israëlische telers worden geconfronteerd met importkomkommers, want de grenzen werden opengesteld. Dat resulteerde in lage prijzen. In Florida passen de telers zich aan. Mexico neemt met goedkopere komkommers langzaam de markt over en ook de komkommers uit Honduras kunnen de telers niet het hoofd bieden. Daarom mikken ze voor deze periode van het jaar op vullen van de gaten in de seizoenen.

Florida past zich aan
In deze tijd van het jaar zijn het de staten Georgia en Florida die de komkommers telen voor de binnenlandse markt. De oogst in Florida begon zo'n tien dagen geleden. De aanvoer uit deze staat is nog klein, maar in de komende week wordt een grotere aanvoer verwacht. Het seizoen duurt tot half december. In het najaar is de productie in Florida traditioneel lager vanwege de grote concurrentie uit andere gebieden. Telers in de staat moeten opboksen tegen de komkommers uit Mexico en Georgia, die in productie zijn tot half november. Met name de aanvoer uit Georgia is groot momenteel.

Daar komt bij dat de vraag in het najaar lager is dan in het voorjaar. Tegen half december komen komkommers uit Honduras op de markt. Die aanvoer is zo overvloedig dat een handelaar uit Florida vertelt voor die tijd van de markt te willen zijn. De prijs is tevredenstellend en zal naar verwachting stabiel blijven de komende tijd.



Lage prijzen Italië
De komkommer heeft een vaste plek in de markt. Jaarrond is er binnenlands product beschikbaar. Tussen september en mei is Sicilië aan de markt. Van mei tot oktober zijn Centraal- en Noord-Italië aan de markt. Desondanks is de consumptie van de komkommer in Italië laag.

Volgens de laatst beschikbare data, over week 40 en 41, stonden de gemiddelde prijzen stabiel op 18 cent per kilo. Dat is 41,7 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De kaskomkommers brengen 50 cent per kilo op, een toename van 48,1 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook de groothandelsmarkten bevestigen dit beeld. In Vittoria (Sicilië) ligt de ondergrens voor lokaal product 10 cent, een jaar geleden was dat nog 20 cent. De betere kwaliteit brengt 30 of 40 cent op. Baratini komkommers brengen tussen de 20 en 40 cent op. vorig jaar lag de bovengrens van de markt op 60 cent.
In Rome en Turijn worden de komkommers voor zo'n 70 tot 75 cent verkocht voor binnenlands product, 14-21 cm lang.

Spanje hoopvol na dramatische seizoenen
Deze maand was er een overproductie in Spanje, waardoor de vroege komkommers 'clashten' met de Nederlandse producten. Beide landen hadden hogere temperaturen dan gemiddeld, waardoor de productie groter uitviel. In combinatie met kwaliteitsproblemen resulteerde dat in lagere prijzen. Grote delen van het areaal moesten van de markt gehaald worden, waarna de prijzen weer stegen. De prijs was onstabiel tot in oktober. Sinds vorige week staan de prijzen weer dagelijks onder druk. Er komt een groter volume op de markt, wekelijks neemt de aanvoer met 20 tot 25 procent toe.

De afgelopen drie seizoenen waren dramatisch voor de komkommertelers. Dit jaar zijn de verwachtingen beter, omdat het areaal met 6 procent gekrompen is. Daarnaast ligt de piek in de aanvoer in het begin van het seizoen, waar voorheen de grote volumes tegen het einde van het seizoen op de markt kwamen. Tijdens het najaar en de winter hebben de Spaanse telers nauwelijks concurrentie op de markt.

Nederland: Opnieuw geld verdiend in komkommers
Het Nederlandse komkommerseizoen loopt ten einde en voor het tweede jaar op rij is er prima geld verdiend. Na jaren van misère in de komkommers deed het Spaanse weer en de slechte productie daar de prijzen vorig jaar flink stijgen. Dit jaar is het de hagelschade die de prijzen deed oplopen. Tot ver in juni was het maar een matig seizoen. Toen werd 50 hectare Brabantse en Limburgse komkommerteelt door hagel vernietigd en dat betekende een omslag. Terwijl het aanbod eigenlijk niet direct veranderde (de getroffen bedrijven waren in verband met de teeltwissel al uit productie) stegen de prijzen dankzij de paniekreactie in de handel toch direct. Tot vorige week bleven de prijzen goed en eigenlijk zijn ze pas halverwege vorige week in elkaar gezakt. Nu is de buitenlandse aanvoer op gang gekomen en worden de laatste restjes Nederlands product geoogst.

Twee van zulke goede jaren is uitzonderlijk in de komkommers en het resulteert direct in investeringen in de sector. Door de dramatische jaren die aan 2015 vooraf gingen, hebben die jarenlang stilgelegen. De productie neemt daarom naar verwachting toe. Naast dat de verhagelde bedrijven volgend jaar weer in productie komen, wordt er uitgebreid. In areaal, maar vooral in de omschakeling naar de hogedraadteelt, met een hogere opbrengst.

De hogere productie zorgt voor onzekerheid in de sector. Enerzijds is er optimisme dankzij de afgelopen twee jaar. De contractprijzen worden voorzichtig hoger ingestoken en dat haalt voor volgend jaar al productie van de vrije markt. Anderzijds zijn de oorzaken van de prijsstijgingen zo duidelijk en aanwijsbaar, dat er angst is voor wat er gebeurt als er geen problemen als Brabantse hagel of Spaanse hitte ontstaan. Er staat momenteel zo'n 600 hectare komkommers in Nederland en dat is volgens de marktkenners zeker niet weinig. Vooral in het voorjaar, als Spanje op de markt is, is het areaal fors. De prijzen zijn dan traditioneel slecht en telers spelen hier al jaren op in door later te planten. Een tweede bedreiging voor de Nederlandse sector is de lage koers van de Britse pond. Met name voor de kleinere maten, de 35'ers, is het VK een belangrijke markt – maar nu de pond gezakt is zijn de Nederlandse komkommers flink aan de prijs voor de Britten.

België stapt over op import
De retailers schakelen langzaamaan over op de import van Spaanse komkommers. De Belgische komkommers maken plaats voor dit geïmporteerde alternatief. Enkele weken geleden waren de prijzen hoog, waardoor het aantrekkelijker werd om komkommers te importeren. Die beweging is elk jaar zichtbaar in de markt. In het algemeen zijn handelaren tevreden over de prijzen, die momenteel tussen de 20 tot 35 cent schommelen.

Polen zien geen heil in jaarrond
Groothandels zijn begonnen met de import van Spaanse komkommers. Die aanvoer is momenteel nog klein omdat er nog veel binnenlands product beschikbaar is. Het binnenlands seizoen duurt doorgaans van eind februari tot eind oktober. Een importeur vertelt momenteel beter af te zijn met de importkomkommers, die goedkoper zijn dan de Poolse productie. Daarnaast is er voldoende volume beschikbaar. Die prijsstelling kan echter omslaan als het Poolse seizoen definitief ten einde komt. De productie blijft seizoensgebonden omdat de meeste telers geen meerwaarde van jaarrond teelt zien. Het land telt één teler die geïnvesteerd heeft in belichte teelt en daardoor jaarrond kan telen. Hoewel meer telers die stap kunnen zetten, wordt dat afgeremd door de lage prijs van de importkomkommers. Import is er vooral uit Spanje, maar daarnaast vult Nederland de gaten in het seizoen.

Import drukt prijzen Israël
Tot twee maanden geleden moesten telers noodgedwongen product van de markt nemen vanwege de grote aanvoer. Dat beeld is in de laatste jaren een vertrouwd beeld geworden door de slechte situatie voor lokale telers op de markt. Het grootste deel van de teelt (60%) is te vinden rond Ahitouv in de centrale kuststreek van het land. De productie gebeurd in nauwe samenwerking met de supermarkten en groothandels, die de totale lokale productie opkopen om het lokaal op de markt te brengen. Dankzij die samenwerking is het gelukt om de prijzen op een redelijk niveau te houden voor consumenten en telers.

Op dit moment kost een komkommer bij de supermarkt 1 euro per kilo, wat nagenoeg een normale prijs is. De prijs die de telers krijgen ligt echter fors lager, op 20 cent per kilo. Dat is onder de productiekosten. De belangrijkste reden voor het overaanbod is het besluit om de grenzen open te stellen voor product uit Jordanië en de Palestijnse gebieden. Die komkommers zijn veel goedkoper door de lage loonkosten. Supermarkten kunnen echter dezelfde prijs voor deze komkommers vragen als voor de Israëlische, waardoor er voor de supermarkten een grotere marge ontstaat.

Israël is in staat om de lokale vraag te voorzien met lokaal geteelde komkommers. Telers klagen daarom dat import niet noodzakelijk is. Enkele wijzen er op dat door de huidige situatie telers failliet zullen gaan.

Mexico focust op VS
De regio Sinaloa in is een belangrijke komkommerregio. De groente staat is tweede in zowel productie- als exportvolume van de regio. Het areaal in de regio is de afgelopen jaren gestaag gedaald, maar de productie is nagenoeg stabiel gebleven. Dat duidt op een verbetering van de productie. Het gaat traditioneel om meer dan 200.000 ton. 2011 was een zeer slecht jaar met een productie van 90.000 ton, maar een jaar later had de sector zich weer hersteld en stond het volume boven de 280.000 ton. Die hoge productie is mede mogelijk dankzij investeringen in betere teelttechnieken.

Het grootste deel van de oogst is bestemd voor export. Zo'n 30 procent wordt op de binnenlandse markt gebracht. Voor de export kijkt de handel vooral naar de VS. Dat Florida onvoldoende product heeft om de binnenlandse vraag te voldoen is in het voordeel van de Mexicaanse telers die een steeds groter aandeel krijgen.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan champignons en paddenstoelen centraal.