Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Siberische kassen draaien op Nederlandse technologie

In het ijskoude Siberië is er weinig dat groeit en bloeit, maar de glastuinbouw doet het daar wel goed. Eén van de glastuinbouwbedrijven die daar actief zijn, is TD Yaroslavskiy. Ze hebben momenteel een marktaandeel van 10% en bezitten 24 hectare aan kassen rondom Novosibirsk en 11 ha bij de stad Yaroslavl, 300 km van Moskou. Het bedrijf wil in 2017 51 hectare aan kassen hebben.


Van links naar rechts Tatyana Pugacheva, Teymur Gadjiev en Svetlana Abuladze

De groep werd opgericht in 2011 en is eigendom van Boris Gorkunov (voorheen vicegouverneur van Sakhalin). De productie bestaat voor 80% uit komkommers, sla (12%) en tomaten (8%). Ze verkopen ongeveer 21 duizend ton komkommers per jaar, 1.300 ton tomaten en 5 miljoen slaplanten.

Technologie
Het bedrijf heeft deelgenomen aan de Macfruit 2016, waar ze vooral op zoek waren naar machines, apparatuur en technologie. "We doen het een en ander aan automatisering," legt Svetlana Abuladze uit, "maar het is niet onze bedoeling om alles te automatiseren. In Rusland zijn de lonen laag (450 euro per maand) en daarom is het onnodig om veel te investeren in automatisering.

"Een groot deel van de technologie werd aangekocht in Nederland, evenals uitgangsmateriaal. Van het Nederlandse zaad worden op de kwekerij de planten opgekweekt voor de aanplant. De kassen komen van een Nederlandse leverancier, terwijl de dubbel geïsoleerde glazen afkomstig zijn van een Russische producent. Het irrigatie- en fertigatiesysteem zijn Nederlands, de verlichting is dan weer Russisch. De verpakkingsmachine werd geleverd door het Italiaanse bedrijf Gruppo Fabbri.


Planten in de kwekerij in het kassencomplex in Yaroslavl.

De kassen worden 9 maanden van het jaar verwarmd met aardgas, wat zeer goedkoop is in deze regio. De verlichting is essentieel, want in de Siberische winter schijnt de zon maar een paar uur per dag.


Tuinbouwkassen in Novosibirsk

Opbrengst en verkoop
De Russische zakenlieden benadrukken dat de opbrengsten hoog zijn dankzij de substraatteelt. "Rond de 120 kg per vierkante meter voor komkommer en voor tomaat 91 kg per vierkante meter. Het grootste deel van de werkzaamheden wordt met de hand gedaan. Al onze productie is bestemd voor de binnenlandse markt. De verste bestemming is 5 dagen rijden," meldt Gadjiev.


Verpakte producten: komkommers en tomaten

Om alle kosten te dekken, moet de gemiddelde jaarprijs van de komkommer en tomaat ten minste 60 cent per kg zijn.



De Russen vertellen dat er in hun land wekelijks veilingen met de grootste winkelketens worden gehouden. De producenten accepteren de contracten alleen wanneer ze tevreden zijn met de aangeboden prijzen. Als alternatief zijn er de groothandelsmarkten. Tot nu toe hebben ze nooit problemen gehad om de groenten tegen een fatsoenlijke prijs te verkopen.



Embargo
Sinds de sancties tussen Rusland en de EU van kracht zijn, heeft de regering een ontwikkelingsplan voor de landbouw gerealiseerd door het verstrekken van financiering tegen een lage rente. Hierdoor heeft het bedrijf de mogelijkheid om het aantal hectare glasgroenten in een paar jaar te verdubbelen.

Voor meer informatie:
Teymur Gadjiev
gadjiev.t@mail.ru
Publicatiedatum: