Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk- en onmogelijkheden van verticaal telen

Voedselveiligheid, dagelijks een vers product, waterbesparing en niet afhankelijk zijn van het buitenland zijn voor een aantal partijen redenen om tijd, geld en energie te steken in het ontwikkelen van systemen voor 'Vertical Farming'.

Beschikbare subsidies versterken de inzet van deze innovatieve bedrijven. Vooral in het buitenland wordt veel onderzoek uitgevoerd, zoals in Japan en de Verenigde Staten, waar vele tientallen initiatieven draaien. Ook in Nederland zijn vele bedrijven actief met Vertical Farming. Het doel is veelal het exporteren van complete systemen. Onderzoek wordt naast de traditionele onderzoekspartijen met name door organisaties als PlantLab, BrightBox, Phillips en enkele installateurs uitgevoerd.

In China was enige jaren terug een probleem met de kwaliteit van babyvoeding. Dit probleem stond niet op zich. In Azië is een steeds groter wordende middenklasse, die graag wat extra geld uitgeeft aan veilig voedsel. Wereldwijd vindt 'local for local' in steeds meer gebieden opgang. De kostprijs van de kroppen sla en kruiden ligt in Japan een factor 2 à 4 hoger dan de kostprijs in Nederland gekweekt product. Het ontbreken van de transportkosten maakt het verschil wel weer kleiner. Deze factoren veroorzaken en vergroten een vraag. Het kweken in klimaatcellen wordt nu gezien als 'schoon', waardoor de kans op een kikker in een krop sla is uitgesloten. Ook een halve kikker in een salade hoeven ze niet te vrezen.

Op 14 oktober 2016 vond bij Koppert Biological Systems een door InnovationQuarter georganiseerde bijeenkomst plaats over dit onderwerp met waar ruim 90 aanwezigen. Zo gaf Martien Penning (Hillenraad) een presentatie over of Vertical Farming het KODAK-moment van de tuinbouw kan worden. Het antwoord hierop was ja. Arnold van Liempt (Philips) gaf een overzicht van de vele internationale Vertical Farming projecten en Jasper den Besten (HAS Hogeschool) ging in op de technologische ontwikkelingen welke Vertical Farming kunnen versnellen.

In de jaren '70 was Schulte & Lestraden haar tijd ver vooruit met het kweken van producten in klimaatcellen. Deze visionaire opzet kwam toen te vroeg. Lichttechniek (LED), klimaatbeheersing, sensoren en besturingstechniek zijn sindsdien veel verder ontwikkeld, waardoor technisch en teelttechnisch nu veel meer mogelijk is. In die tijd was voedselveiligheid onderbelicht, nu is het een belangrijk item.

De verwachting van een aantal deskundigen was dat Vertical Farming voor een aantal teelten en voor een paar segmenten (het luxere segment en voor speciaalzaken en restaurants) spoedig volop mogelijkheden gaat bieden. Veel bloemisterijgewassen en opgaande gewassen als tomaat zijn nu ongeschikt, maar veredeling en andere teelttechniek kan op termijn kansen bieden. Voor de glastuinbouw als geheel is Vertical Farming de komende jaren nog geen bedreiging. Voor enkele andere teelten en segmenten mogelijk wel.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: