Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw opkweeksysteem aardbeitrayplanten Van Alphen trekt veel bekijks

Tholen - De aardbeienwereld verzamelde zich op 14 oktober bij Van Alphen Aardbeienplanten, nieuwsgierig naar het nieuwe opkweeksysteem voor aardbei-trayplanten. Frank van Alphen is een van de eerste in Nederland die dit inzet bij de vermeerdering van zijn aardbeienplanten. In het nieuwe systeem hangen de planten zo'n 50 cm boven de grond. Alle fases worden uitgevoerd vanaf een platform boven de planten, wat een verdubbeling van het aantal planten per hectare mogelijk maakt. Onder het genot van heerlijke aardbeien krijgen we een rondleiding over het terrein.


Conventioneel trayveld Trayveld in nieuw opkweeksysteem boven de grond

Bouw
Op 1 maart 2016 begon Van Alphen met de verkaveling van 18 hectare. Hierop werd een systeem aangelegd voor de afwatering, bestaande uit goten, leidingen, folie en antiworteldoek. Op 1 mei begon de bouw van de stellingen. Daar werden 930 betonplaten, 300 ton staal en 2 volle pallets met bouten en moeren gebruikt. Om de 12 meter zit een rails waar de wagen overheen rijdt. Daar tussenin is een leiding voor de beregening met om de 12 meter een sproeier. Rondom het hele trayveld is zijluchting aangebracht, zodat de warmte bij koud weer onder het systeem vastgehouden kan worden.


Platform waarop en waarmee veel procesonderdelen worden uitgevoerd

Al het water afkomstig van het trayveld wordt via de goten en het buizennetwerk onder het trayveld in het 1.500 m3 grote bassin gepompt en vervolgens over een ander gewas uitgeregend. Hierdoor is er 0% lozing naar de omgeving. De nieuwe Demtec trayvuller heeft een capaciteit van zo'n 250.000 cups per dag. In totaal heeft Van Alphen 2.100.000 cups gevuld en geplant.


Rails en trays voor de aardbeienplanten Machinebouwer GeGe

Economische voordelen

- Van Alphen heeft 133 kilometer goot aangelegd waar 132.000 trayplaten op liggen. Per hectare kunnen hierin 700.000 planten worden opgekweekt in plaats van 400.000. Dit levert ook een aanzienlijke besparing op voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen per plant.
- Omdat de planten hoger van de grond staan is er geen risico van opspattend water en is er minder kans op infecties. Ook is er meer luchtcirculatie onder de plant, zodat ze sneller opdrogen en de wortelontwikkeling niet wordt geremd.
- Er kunnen nu 30.000 cups per man per dag worden gevuld in plaats van 14.000. Ook het steken van stekken (van 1000 naar 1250 per uur per man) en het knippen van ranken gaat sneller (van 200.000 planten met 10 man per dag naar 300.000 planten met 1 persoon!)


Werktuigen voor het conventionele traysysteem

Voordelen mens, natuur, milieu
Er is 42,8% minder water, voeding en gewasbeschermingsmiddel nodig per plant. Ook is de teelt niet meer afhankelijk van de grondwaterstand. En zeker niet onbelangrijk, voor de werknemers is dit systeem ook een stuk prettiger. Hans van Asseldonk van GEGE Machinebouw vertelt dat de werknemers nu vanaf het platform hun werk kunnen doen. Ze zitten/liggen droog, hebben een muziekje op de achtergrond en hoeven niet meer in regenpakken op hun knieën door het veld.


Demtec vuller


Zicht vanaf het platform


Achterkant platform


Voordelen te over dus. Eind november worden de eerste planten uit het nieuwe opkweeksysteem ingepakt en in de koelcel bij -1,5C opgeslagen. "De aardbeienwereld wacht met spanning op het resultaat," zegt Corné Klep van Handelsonderneming Klep. "Maar vooralsnog ziet het er goed uit allemaal".


Corné Klep van Handelsonderneming Klep


Medewerkers van Van Alphen

Voor meer informatie:

Van Alphen Aardbeienplanten
Galderseweg 83
4855 AG Galder

Tel: +31 (0)76 5612227
info@frankvanalphen.nl
www.frankvanalphen.nl