Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gezamenlijke bijeenkomst van GroentenFruit Huis en N&S

Veertig AGF-kwaliteitsmanagers geinformeerd over actualiteit

 Ruim 40 kwaliteitsmanagers uit de AGF namen deel aan de tweede gezamenlijke bijeenkomst van GroentenFruit Huis en N&S. Hidde Rang (Ministerie van VWS) gaf een compleet overzicht van wetgeving van voedselcontactmaterialen. Bernd van der Meulen (WUR) ging in op voedselzekerheid, Stefanie Kool gaf een toelichting op Milieukeur en Michaël van Duijnhoven (N&S) en Nicolette Quaedvlieg (GroentenFruit Huis) gaven een update van actuele ontwikkelingen.

We hebben niet alleen te maken met EU-wetgeving maar ook met uitgebreide nationale wetgeving in de Warenwet. Met het uitblijven van nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld voor papier en karton en drukinkten door de Europese Commissie wordt er meer nationale wetgeving gemaakt, hetgeen absoluut niet bijdraagt aan één interne markt en gelijk speelveld in de EU.



Nieuw type gevaren
De tweede spreker, Bernd van der Meulen, gaf zijn inzichten over ontwikkelingen op het gebied van voedselzekerheid. Daarbij werd aangestipt dat de klassieke indeling in chemische, microbiologische en fysische gevaren knelt bij nieuwe type gevaren zoals fraude en ongezond voedsel. Er werden vier verschillende langere termijn toekomstscenario's voor voedselzekerheid aangestipt.

Vervolgens gaf Stefanie de Kool van Milieukeur een toelichting over het Milieukeurschema. De opbouw van het schema, het proces van de totstandkoming van inhoud en hoe het verduurzamen na uitgebreide consultaties. Ambitie is de lat voor de gangbare teelt stapsgewijs te verhogen. Zo zijn per type teelt de toegestane gewasbeschermingsmiddelen in het schema vastgesteld. Deze worden regelmatig herzien. Nadat in de zomer, onder druk van acties van Greenpeace, supermarktketen Jumbo met Milieukeur aan de slag gaat voor Nederlandse groenten en fruit, is de verwachting dat het aantal hectare zal toenemen.



Recente activiteiten
De bijeenkomst werd afgesloten door Michaël van Duijnhoven van N&S en Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis die samen een overzicht gaven van de belangrijkste wijzigingen in de kwaliteitsborgingsschema's en recente activiteiten zoals nieuwe opleidingen samen met de HAS en WUR, watermonitoring van Food Compass en lancering van www.tuinbouwalert.nl.

Publicatiedatum: