Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw EU-handelsakkoord goed voor Zuid-Afrika

Een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie geeft Zuid-Afrikaanse producten een voorkeurspositie in de markt. Het Economic Partnership Agreement (EPA) onder het SADC-EU EPA framework vervangt de eerdere handelsovereenkomsten tussen Zuid-Afrika en de EU, beter bekend als de TDCA. de SADC is een unie van landen in zuidelijk Afrika.

Het akkoord is op maandag 10 oktober in werking getreden, aldus de Department of Trade and Industry en de Europese delegatie in Zuid-Afrika in een gezamenlijke verklaring. "Vrijwel alle Zuid-Afrikaanse producten (zo'n 99%) krijgt een voorkeurspositie in de EU wat markttoegang betreft zonder heffingen of quota," aldus de twee instellingen.

De resterende producten krijgen toegang volgens vergelijkbare regels als onder de TDCA. De Southern African Customs Union (SACU) heeft de EU toegang gegeven tegen lagere tarieven.

De Zuid-Afrikaanse export bestaat traditioneel vooral uit primaire producten, maar de landbouw en industrie hebben een plek veroverd in de top 10 van exportproducten. Voor de export van landbouwproducten betekenen de nieuwe regels toegang tot de markt voor meer dan 30 producten en het afbouwen van Europese exportsubsidies.

Publicatiedatum: