Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
handelsmissie Dezhou

Nederlandse kennis gewenst in Chinese tuinbouw

In de Chinese regio Dezhou moeten de komende jaren tientallen hectare kas verschijnen. Nederlandse kennis, ondersteuning en samenwerking is daarbij gewenst.




De opening van een moderne kas van 2 ha in Sanhe (vlakbij Beijing). De kas is gebouwd met Nederlandse kennis van o.a. Delphy, Priva, Rijk Zwaan, Royal Brinkman, Koppert Biological Systems en Ludvig Svensson

Deze week reizen 50 Nederlandse Zuid-Hollandse bedrijven en kennisinstellingen door China. Onder leiding van Adri Bom-Lenstra, gedeputeerde en voorzitter Greenport Westland-Oostland, onderzoeken de deelnemende tuinbouwtoeleveranciers de kansen voor de regio.


Het Chinese tuinbouw R&D Center AgriGarden zit in Beijing, Silicon Valley en Westland


Volle zaal bij het 2e Chinees-Nederlandse Tuinbouw Forum in Beijing

In China draait het voor een groot deel om het voeden van de mega-steden: conglomeraties met miljoenen inwoners, die steeds meer belang hechten aan veilig geteeld voedsel. Om dit te realiseren, willen de Chinezen met Nederlandse kennis, glastuinbouwprojecten realiseren van tientallen hectare groot.


Een nieuw modern tuinbouwproject in Dezhou. De eerste fase is 7 hectare, de rest volgt.

Tijdens de handelsmissie opende Adri Bom-Lenstra, gedeputeerde en voorzitter Greenport Westland-Oostland, een van de reeds gerealiseerde projecten nabij Beijing. Het gaat om een project van investeringsbedrijf Laudriz. Deze Chinese organisatie was tot voorheen vooral actief in de muurkassen, maar ontwikkelde in samenwerking met Nederlandse toeleveranciers een hightech kas van 2 hectare. Onder andere Royal Brinkman, Delphy, Svensson, Koppert, Priva en Rijk Zwaan zijn bij dit project betrokken. Een ander project van het programma is de AgriGarden, een onderzoekscentrum waar duurzaamheid centraal staat en waar zaken als substraatteelt en watergebruik onderzocht worden.


De gemeente Westland tekende een verdrag met Dezhou. De Chinese stad wil de komende jaren 30 projecten realiseren van tientallen hectaren kassen.

Ook het in aanbouw zijnde project van Haofeng Food werd bezocht. Dit bedrijf werd op gericht in 2006 en richt zich op het hogere Chinese segment. Het bedrijf werkt nu aan een kas van 7 hectare voor de productie van tomaten en het ontwikkelen van buitenteelt van nog eens 60 hectare. Maar daar houdt het niet op: het bedrijf heeft ambities de komende 3 tot 5 jaar nog 9 van dit soort projecten op te pakken. Het is kenmerkend voor Dezhou. De stad en de regio liggen nabij Beijing, maar ook andere miljoenensteden en zelfs Shanghai liggen binnen de actieradius. Arne Weverling van de Gemeente Westland tekende dan ook een verdrag met zijn collega uit Dezhou. Daarin staat dat beide regio's er alles aan zullen doen om samen vooruit te komen en samenwerking, met name op het gebied van tuinbouw, te promoten en ondersteunen.

Bron foto's: Twitter Arne Weverling