Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LED-onderzoek tomaat: zoeken naar combinatie energie en productie

Tholen- Bij het Proefcentrum Hoogstraten worden sinds 2014 proeven uitgevoerd met LED boven tomaat. De onderzoekers zoeken niet alleen naar de beste opbrengsten, maar bekijken ook met welke combinatie het laagste energieverbruik te realiseren is.

Op de klantendag van Horti-Consult vorige week liet Rob Moerkens van Proefcentrum Hoogstraten de resultaten zien van de LED-proeven in tomaat die sinds 2014 worden uitgevoerd bij het onderzoekscentrum. Dit jaar staan verscheidene LED-combinaties en stengeldichtheden in het testcentrum. 

In de proef, die nu in het Proefcentrum staat, wordt 169 SON-T afgezet tegen 169 SON-T met 55 LED, 114 SON-T met 55 LED en 114 SON-T met 2x55 LED. Ook in deze proef wordt gevarieerd met de stengeldichtheid: van 3,75 st/m2 tot 4,58 st/m2. Opvallend is sowieso dat tot en met 15 september de stengeldichtheid 4,58 st/m2 bij elke lichtintensiteit de hoogste productie geeft. 




Na het traditionele belichtingsseizoen wordt de SON-T belichting uitgehouden en wordt enkel de LED gebruikt. Op die datum, 30-04, liepen de proeven met in totaal 169 mol (dus 169 SON-T en 114 SON-T met 55 LED) al achter op productie. Ook na deze datum zijn de proefvakken met LED verder uitgelopen: de combinaties met 224 mol licht (169 SON-T + 55 LED en 114 SON-T + 110 LED) lagen met stengeldichtheid 4,58 st/m2 op 95,9 en 94,9kg/m2.

Interessanter dan de constatering dat meer licht nog steeds meer productie betekent, is het optimum van verbruik en productie. De onderzoekers van Proefcentrum Hoogstraten hebben de totale energie-input afgezet tegen de totale productie. Zo berekenen ze de benodigde energie per kilo product. 

Terwijl de totale opbrengst bij 2 LED-balken het hoogste is, is het optimum energieverbruik per kilo product te vinden bij de combinatie met 169 mmol SON-T en 1 55 LED-balk. "Door 1 LED-balk toe te voegen, verbruik je minder energie per kilo product en haal je toch meer productie", constateert Moerkens. "De productie met 2 LED-balken is hoger, maar het energieverbruik neemt ook fors toe."

In de laatste weken is dit effect duidelijk zichtbaar geworden: de productie is uitgelopen. Dat stipt meteen weer het volgende onderwerp aan: "De vraag is of je de extra productie in deze periode wil, of dat je gaat zoeken naar een manier om die kilo's te halen wanneer de prijzen hoog zijn."


Voor meer informatie:
Proefcentrum Hoogstraten
Voort 71 
2328 Meerle 
Belgiƫ
Tel: +32 (0)3 315 70 52
Fax: +32 (0)3 315 00 87
info@proefcentrum.be
www.proefcentrum.be