Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantum wil samen met Van Dam bouwen aan export

De Nederlandse regering wil de agrosector meer richten op kennisintensieve agroproducten. Dit staat in een brief van staatssecretaris Van Dam over de toekomst van de agrarische export. De zaaizaad- en plantgoedsector levert met een export van €2.5 miljard al een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling. Plantum rekent erop dat deze brief de aanzet is tot belangrijke investeringen in de voor de export essentiële fytosanitaire diensten van de NVWA en het ondersteunen van versnelde innovatie. De uitbreiding van het landbouwradennetwerk, die in de brief aangekondigd wordt, noemt Plantum een prima eerste stap.

De exportbrief, die staatssecretaris Van Dam mede namens minister Ploumen afgelopen zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde, legt de nadruk op de excellente rol van Nederland op het gebied van de agro-export. Hij stelt dat Nederland sterker gaat inzetten op de export van onderscheidende en hoogwaardige agrarische producten. "De grote wereldwijde uitdaging om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, biedt kansen voor Nederland." Geen tomaten voor de groeiende wereldbevolking, maar wel Nederlands tomatenzaad. Plantum, de branchevereniging voor zaaizaad en jonge planten is blij met dit deel van de visie op export. Echter, een sterke primaire sector, een goed toegeruste overheid – met name de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de keuringsdiensten – en een effectief innovatiebeleid zijn voorwaarden om de positie als grootste exporteur van zaaizaad en plantgoed vast te houden en uit te breiden. Dit stelt Plantum, de Nederlandse branchevereniging voor plantaardig uitgangsmateriaal.

De brief stelt : "Nederland biedt uniforme en uitstekende kwaliteit achter een onafhankelijk, door de overheid geborgd kwaliteitscontrolesysteem dat vertrouwen wekt bij de buitenlandse afnemers". Echter, het is juist dit controlesysteem dat als gevolg van overheidsbeleid zwaar onder druk staat. Investeringen door het bedrijfsleven in de zaaizaadkeuringsdiensten zijn vertraagd door politieke onduidelijkheid rond deze diensten. Tegelijk is de aandacht voor de plantaardige sectoren bij de NVWA minder geworden. Plantum rekent er daarom op dat deze brief de aanzet is tot belangrijke investeringen in de voor de export essentiële fytosanitaire diensten van de NVWA en het op peil houden van de markttoegangsteams van het ministerie.

Plantenveredeling richt zich vooral op verduurzaming van productie en op productkwaliteit en -diversiteit, en daar is een toppositie in het onderzoek voor nodig. Eén van de randvoorwaarden voor het uitbouwen van onze positie in de wereld is dat de steeds krapper wordende budgetten voor publiek-private samenwerkingen in onderzoek worden verruimd. Ook verwacht Plantum dat staatssecretaris Van Dam zich inzet in Europa voor acceptatie van innovatieve veredelingsmethoden. Daarnaast kan Van Dam het gelijke speelveld in Europa herstellen wat betreft zaadbehandeling. Dit is nodig om aan de eisen van de importerende landen te blijven voldoen.

"De Nederlandse positie als grootste exporteur in zaaizaad en plantgoed ter wereld is mede te danken aan een sterke innovatieve primaire sector, zowel voor voedsel- als siergewassen. Voor de Nederlandse sector worden steeds weer topproducten ontwikkeld, waardoor we als Nederland voorop blijven lopen in de zich ontwikkelende markten in het buitenland. Het exportbelang is dus zeer gediend bij ondersteuning van de innovatie van de primaire sector en dat vinden we niet terug in de brief," aldus Plantum.

"De innovatieve en mondiaal opererende Nederlandse sector voor plantaardig uitgangsmateriaal is perfect gepositioneerd om de in de brief neergelegde visie op export te ondersteunen. De sector wordt terecht gezien als voorbeeld van de Nederlandse kenniseconomie; we exporteren kennis die in het zaad verpakt is. Plantum werkt graag samen met de staatssecretaris om de noodzakelijke randvoorwaarden voor een gezonde toekomst van de Nederlandse export verder te ontwikkelen."

Voor meer informatie:
Plantum
Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda
+31 182 68 86 68
+31 182 68 86 67
www.plantum.nl
Publicatiedatum: