Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenkwekerij Verkade kiest blokken met meer volume

Met belichting en LED tussenbelichting hoort de 4,4 ha grote tomatenkwekerij Firma Verkade te 's-Gravenzande absoluut bij de voorlopers. Teeltmanager Fred Schäpe heeft dit jaar gekozen voor hogere Plantop Delta blokken en Grotop Master 10 hoog matten om snel voldoende winterproductie te kunnen realiseren voor zijn belichte teelt, wanneer de tomaten het meest opleveren.



Het is het eerste jaar dat de teeltmanager 2,7 ha belicht met een combinatie van 135 mmol traditionele assimilatiebelichting en 55 mmol in hoogte verhangbare LED-verlichting tussen de rijen. Hij teelt de grove trostomaat Merlice.

In de belichte afdeling is de plantdatum vervroegd naar 29 en 30 oktober. Schäpe start met een 64 daagse plant, die zo generatief mogelijk is en waarvan de tweede tros net begint te bloeien.

Hij koos voor Plantop Delta blokken van 10*15*8,5 cm. "Een grotere plant vraagt om een grotere, stevige pot, waar de plantenkweker een 70 cm lange stok bij kan steken. We hebben voor Plantop Delta gekozen, omdat de plant hierin gemakkelijk wortels maakt. De water-lucht huishouding is goed. De planten groeien mooi generatief weg."

Hoog blok, hoge mat
Schäpe koos ook voor een hogere mat: de Grotop Master 10 hoog. "Je kunt gemakkelijker water geven. De matten kunnen goed interen en vervolgens moeiteloos herverzadigen. De EC is goed te sturen. Water en lucht zijn goed verdeeld over de mat. Er zitten geen droge of natte plekken in. De doorworteling is goed. De wortels benutten de hele mat." De teeltmanager snijdt het plastic aan de kopeinden van de mat open om gemakkelijker uit te draineren. Deze actie draagt volgens hem bij aan de goede wortelontwikkeling.

Hij is erg tevreden over de blok-mat combinatie. "Bij binnenkomst zetten we de blokken eerst een week naast het plantgat om de planten generatief te sturen. Blok en mat sluiten goed op elkaar aan wat betreft de beworteling. Doordat we gemakkelijk water kunnen geven, groeit de plant gelijk goed weg."



Positieve ervaringen
De periode tussen week 52 tot en met week 2 is lastig voor de planten met vervroegde zaaidatum. Het weinige licht maakt het kritisch met water geven. In deze moeilijke periode voldeed de mat prima. Hij teerde gemakkelijk in en de herverzadiging was goed. "We konden mooi op maat water geven."

Pluspunt in het voorjaar was dat hij elke nacht drie beurten van 150 tot 200 cc per steker kon geven, omdat de mat 's avonds en 's nachts makkelijk inteert. De teeltmanager zag dit terug in de goede groei en de grofheid van de vruchten.
Ook 's zomers bleven de EC en pH mooi constant. Doordat de mat verzadigt en inteert, was het ook dan mogelijk om 's avonds een aanvullende beurt te geven en 's nachts om 4.00 uur en 5.00 uur nog eens twee beurten van 175 a 200 cc per steker. Er is 's zomers doorbelicht met de LED tussenbelichting. De combinatie van deze belichting en veel water werkt positief op de groei en de vruchten van de planten.

Precision growing
Dit jaar werkt Schäpe voor het eerst met het GroSens systeem. Hij vindt het plezierig werken. Het programma is eenvoudig, de handleiding duidelijk en het geeft extra inzicht. Hij laat op het beeldscherm in het kantoor zien hoe de waarden van de temperatuur, de EC en het watergehalte in de mat in de loop van de tijd fluctueren. "We kunnen bijvoorbeeld zien hoe snel de EC weer op peil is na een gietbeurt. Ook kun je het effect van nachtbeurten nauwkeurig volgen. Dan zie je pas echt wat er binnen de plant gebeurt. Zo kun je verfijnder water geven. Je kunt het groeiproces naar vegetatief of generatief beter sturen. In de vegetatieve fase kun je naar meer drain sturen."

Hij heeft vier vaste meetpunten en een handmeter, waarmee hij iedere week tien tot vijftien plekken meet ter controle. Hij kijkt verschillende keren per dag en dit geeft hem extra zekerheid. Ingrijpen was nog niet nodig.

Voor meer informatie:
Grodan
T +31 47 53 53 020
info@grodan.nl
www.grodan.nl
Publicatiedatum: