Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Will Teeuwen: "Najaar 2017 ook volop groene asperges uit Andalusië"

"Spaanse asperges zijn alternatief voor Zuid-Amerikaanse"



Tholen - Al sinds enkele jaren is Teboza actief in de aspergeteelt in Andalusië. "We zien dat de Spaanse teelt in een behoefte voorziet. We willen hiermee een alternatief bieden voor de Zuid-Amerikaanse asperges, we onderscheiden ons hiervan met de smaak, flexibiliteit en transportafstand. We hebben in Spanje flink uitgebreid de afgelopen jaren, in eerste instantie met eigen teelt, maar nu hebben we ook samenwerkingsverbanden met een tiental telers - met een areaal variërend van 3 tot 10 hectare - die voor ons telen", vertelt Will Teeuwen.


Rik Kursten, vanaf 1 juli 2016 mede directeur van Teboza

Teboza teelt de Spaanse asperges hoofdzakelijk voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. "Dat zijn onze thuismarkten, maar die willen we graag uitbouwen. Zo kijken we serieus naar de export naar de Zwitserse en Scandinavische markt. We starten met de Spaanse oogst begin februari en als de vroege buitenteelt in Nederland medio april loskomt, maken we de keuze of we langer doorgaan of stoppen. Wel testen we al een aantal jaren om ook in deze periode (september-oktober) Spaanse asperges te telen en dat gaat met name bij de groene asperges heel erg goed. Vanaf het najaar van 2017 kunnen we onze klanten volop Spaanse asperges aanbieden", vertelt Will.



"We hebben in Spanje een uitstekend groeiseizoen gehad. We hebben een hele hete periode achter de rug, maar dat is met de aanwezige watervoorziening geen probleem. Het gewas staat er sterk op. Voor de percelen die we volgend jaar gaan oogsten, hebben we de rust ingezet. Deze planten krijgen geen water meer en sterven langzaam af, waarna begin februari de oogst zal starten. Vorig jaar hadden we te maken met een slecht voorjaar door het koude weer, maar onder normale omstandigheden hebben we dan grote volumes beschikbaar", vertelt Will.



De teler ziet de Spaanse teelt niet als concurrentie voor de Hollandse asperges. "Wij blijven onverminderd inzetten op de vroege (kas)teelt van de Nederlandse asperges. Dit zal altijd een exclusief en premium product blijven. De teelt in Spanje stijgt over het geheel genomen zeker niet en er zit ook te weinig kennis van het product om innovatief te zijn, maar je ziet in de omgeving wel meer interesse komen voor onze Nederlandse manier van werken", vertelt Will.



Teboza presenteert zich de komende weken op een drietal beurzen:
  • Op woensdag 28 en donderdag 29 september op de Aspergevakbeurs tijdens de Limgroup Asparagus Days, welke plaatsvinden op het terrein van Limgroup in Horst.
  • Op dinsdag 27 en woensdag 28 september op de AGF Detail in Expo Houten, Standnummer 343
  • Van 5 tot en met 7 oktober presenteert Teboza zich samen met Arcos Crop in het Andalusië Paviljoen op Fruit Attraction te Madrid. Hal 6, 6F-01B


Voor meer informatie:
Teboza BV
Zandberg 14 B
5988 NW Helden
Tel: +31 - (0) 77 307 14 44
Fax: +31 - (0) 77 307 73 98
verkoop@teboza.nl
www.teboza.com