Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter Kuiper van KUBO vertelt over zijn ervaringen met de regeling

Hoe kunnen bedrijven gebruik blijven maken van de innovatiebox?

Bedrijven, die gebruik maken van de innovatiebox, betalen over winst uit eigen innovaties maar maximaal 5% vennootschapsbelasting in plaats van het normale tarief van 25%. De regels van de innovatiebox gaan veranderen. BDO zet de veranderingen op een rij en legt uit hoe u van de innovatiebox kunt blijven profiteren. Ook vertelt Wouter Kuiper over de toonaangevende innovaties van KUBO en zijn ervaringen met de innovatiebox.




Wat gaat er veranderen?
Een belangrijke voorwaarde van de huidige innovatiebox is dat een octrooi of kwekersrecht is verkregen voor de innovatie of als tijdens de ontwikkelingsfase gebruik is gemaakt van de WBSO-subsidie. Dat is een subsidie die bedrijven een korting geeft op de loonbelasting als eigen medewerkers zich bezighouden met ontwikkelingswerkzaamheden.

De belangrijkste wijziging is dat voor alle bedrijven gaat gelden dat ze alléén gebruik kunnen maken van de innovatiebox indien ze tijdens de ontwikkeling gebruik hebben gemaakt van de WBSO-subsidie. Alleen een octrooi of kwekersrecht is dus niet meer voldoende.

Voor grotere bedrijven gaat gelden dat ze naast de WBSO-subsidie ook moeten beschikken over een aanvullend toegangskaartje. De belangrijkste aanvullende toegangskaartjes zijn een octrooi, een kwekersrecht of als de ontwikkeling betrekking heeft op programmatuur.

De wijzigingen zullen voor de meeste bedrijven gelukkig weinig beperkingen opleveren. Als een bedrijf een aanvullend toegangskaartje heeft, zoals een octrooi of kwekersrecht, kwalificeren ook alle samenhangende innovaties van die onderzoeksafdeling voor de toepassing van de innovatiebox. Niet alle innovaties hoeven dan gedekt te zijn met het octrooi, als maar gebruik is gemaakt van de WBSO-subsidie tijdens de ontwikkeling.

Octrooien en kwekersrechten
Het verkrijgen van een octrooi of kwekersrecht is vaak een langdurig proces. Om te voorkomen dat bedrijven pas enkele jaren nadat een product op de markt is gebracht, kunnen profiteren van de innovatiebox, wordt toegestaan dat een bedrijf al tijdens de aanvraagperiode gebruik maakt van de innovatiebox. Mocht het octrooi of kwekersrecht uiteindelijk niet worden verleend, dient het genoten belastingvoordeel te worden terugbetaald.

Uitbesteden
Een andere belangrijke wijziging ziet op het uitbesteden van werkzaamheden. Bedrijven die (een deel van) de ontwikkelwerkzaamheden uitbesteden binnen het concern, kunnen niet langer alle winst uit de innovatie onderbrengen in de innovatiebox. Uitbesteding binnen het concern leidt tot een aanpassing in de berekening van het innovatieboxvoordeel.

Kortom
De innovatiebox is en blijft een fiscaal zeer voordelige regeling. Door de nieuwe voorwaarden is het alleen nóg belangrijker om vooraf goed na te denken over de wijze waarop innovatie binnen het bedrijf wordt gestructureerd. In de praktijk zien wij regelmatig zeer innovatieve bedrijven buiten de boot vallen, omdat ze vooraf onvoldoende bij de wettelijke voorwaarden hebben stil gestaan. Dit kost het bedrijf dan enorme belastingvoordelen.

Ook moet de komende periode meer duidelijkheid komen hoe de Belastingdienst met de nieuwe regels omgaat. Doordat BDO regelmatig contact heeft met de uitvoeringsinstanties, kunnen wij goed inschatten wat wel en niet past binnen de onderneming en u optimaal adviseren bij het inrichten van uw innovatiestructuur. Door een optimale invulling van de WBSO-aanvraag en de juridische structuur, kunt u uw innovatieboxvoordeel maximaliseren.

In de onderstaande video lichten Eefje de Vries en Stefan van Vliet van BDO de wijzigingen nader toe. Wouter Kuiper van KUBO vertelt in het item over de meest vooruitstrevende kas ter wereld: de Ultra Clima kas. Vanuit deze technologie heeft KUBO een mooie cross-over weten te maken met de olie-industrie. In de innovatieve kassen van KUBO wordt stoom geproduceerd, waarmee bedrijven op een duurzame manier olie kunnen winnen. Wouter vertelt verder over zijn ervaringen met de innovatiebox.

Wilt u weten wat de wijzigingen in de innovatiebox voor u betekenen? Neem dan contact op met Stefan van Vliet (070 – 338 08 08, stefan.van.vliet@bdo.nl) of Eefje de Vries (078 – 632 34 00, eefje.de.vries@bdo.nl) van BDO.

Publicatiedatum: