Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoeveel kost een kas?

Hoeveel kost een kas? Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste vragen die we af en toe van onze lezers krijgen. In dit artikel vertelt Juan Perez van de Spaanse kasfabrikant J.Huete wat meer over de parameters die de prijs en de kosten van een kas beïnvloeden.

Perez begon zijn uitleg door aan te geven dat de kostprijs van een kas door vier belangrijke factoren wordt beïnvloed. Hij zei dat voordat er een offerte kan worden gemaakt, de locatie en het klimaat van het gebied zal moeten worden onderzocht. Dit is namelijk één van de belangrijkste aspecten. In de tweede plaats is de omvang van het project van belang evenals het soort gewas. En dan moet er ook nog een kijkje worden genomen naar welke apparatuur en technologie er nodig zal zijn. "Dit is de basisinformatie die nodig is voordat we zelfs maar kunnen beginnen om alle kosten te berekenen."

Het klimaat van de regio

Alhoewel kassen in staat zijn om in bijna alle regio's een microklimaat volledig te creëren, moet worden nagegaan of bij het klimaat in het beoogde gebied dit echt nodig is. Wat voor soort klimaat heeft je bedrijfsmodel nodig en wanneer in het seizoen heb je het klimaat nodig? Telers in Zuid-Spanje of Noord-Afrika, die in de winter produceren, hebben een andere kas nodig dan telers die jaarrond willen produceren in hetzelfde gebied. "Je zult vooraf het lokale klimaat moeten bestuderen om te bepalen wat voor kasmodel bij de plaatselijke klimatologische omstandigheden van het gebied past."

Voor al dit soort gebieden en teeltschema's zijn er verschillende soorten kassen beschikbaar. "De verschillen in de vereiste structuur en apparatuur leiden allemaal tot aanzienlijke verschillen in de prijs van de kas."



Daarnaast beïnvloedt het plaatselijke klimaat ook de kosten van kassen waar het gaat om bestendigheid tegen de lokale weersomstandigheden. Denk hierbij niet alleen aan de temperatuur, luchtvochtigheid en zonnestraling, maar ook aan grote invloeden zoals wind, regen, sneeuw of zelfs gevoeligheid voor aardbevingen. "Een kas in een gebied met extreme winterse omstandigheden zorgt ervoor dat de prijs van de structuur stijgt als het moet worden ontworpen om bijvoorbeeld zware sneeuwlasten te kunnen dragen. Om een goede offerte te krijgen, zul je de temperatuur, vochtigheid, wind, sneeuw, zonnestraling en andere omgevingsfactoren moeten bestuderen en dat gedurende het hele jaar."

Projectafmetingen

En dan is er de dimensie van het project. Het is duidelijk dat een grotere kas meer kost dan een kleinere. Maar heb je nagedacht over de afmetingen van de beschikbare ruimte? Het kan soms goedkoper zijn om een vierkant project te bouwen dan een iets kleinere kas met niet-standaard afmetingen, dat bijvoorbeeld tussen bestaande structuren of bergen moet passen. "Daarom is het essentieel om het oppervlak en de vorm van het project aan te geven om de prijs van een kas te kunnen beoordelen," volgens Perez. "Er is een verschil tussen de prijs van een kas met een onregelmatige vorm en die van een kas met een regelmatige vorm. Alle gegevens die de klant kan leveren met betrekking tot het areaal, de locatie en andere informatie zullen nuttig zijn zodat we het project op onze afdeling engineering kunnen bestuderen."

Gewastype

Ook een vermelding waard: het soort gewas. Bloemen hebben een andere structuur dan vruchtgroenten. "Het is belangrijk te weten wat voor gewas in de kas zal worden geteeld. Dit beïnvloedt de modelstructuur, maar ook factoren zoals de dichtheid van het gewas en de afstand tussen de rijen zullen uiteindelijk de prijs van de structuur beïnvloeden. Elk type gewas vereist andere speciale accessoires. Er zijn gewassen die een soortgelijke productie en groei hebben, maar andere soorten gewassen hebben een versterkte structuur en speciale apparatuur nodig zoals hoge draad tomaten aan hangende goten bijvoorbeeld."

Apparatuur en technologie

Ook de technologie, die nodig is om op een bepaalde locatie een bepaald gewas te telen, zal een groot deel van de kostprijs bepalen. "Heb je ventilatie nodig, verwarming, koeling, hoge druk vernevelsystemen, schermdoeken, energie-schermen, irrigatie, hydrocultuursystemen, kunstmatige verlichting, CO2-toevoer, automatisering? Al deze technologie verhoogt uiteraard de prijs van de kas."

Hopelijk heeft dit korte artikel een beetje verduidelijkt welke gegevens en factoren vereist zijn voordat een kassenbouwer je kan vertellen welk kapitaal er nodig is om een kas te kopen.


Voor meer informatie:
J.Huete International
0034 968 807 368
info@jhuete.com
www.jhuete.com
Publicatiedatum: