Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In 2015

Appelen en tomaten meest geproduceerd in EU

In 2015 was in de Europese Unie iets meer dan 2,3 miljoen hectare gewijd aan de teelt van fruit en zachtfruit en nog eens 2,1 miljoen hectare aan de groententeelt. Met een fruitareaal van 636.000 hectare, ofwel 27,1% van het totale areaal, was Spanje in 2015 de grootste fruitproducent binnen de EU. Italië mag zich met een groentenareaal van 420.000 hectare (20%) de grootste groentenproducent in de EU noemen.

Als het op het volume aankomt, waren appelen in 2015 de meest geteelde fruitsoort met een productievolume van 12,7 miljoen ton, wat neerkomt op zo'n 25 kilo per EU-inwoner. Tomaten waren de meest geproduceerde groente met een productievolume van 17,7 miljoen ton, 35 kilo per EU-inwoner. 

Appelen en kersen uit Polen, perziken en aardbeien uit Spanje 
In 2015 werd één op de vier Europese appelen in Polen geteeld. Het land had een aandeel van 25% in de totale EU-productie, gevolgd door Italië met 19,2% en Frankrijk met 15,5%. Spanje 34,4%, Italië 32,9% en Griekenland 23,3% produceerden 90% van de Europese perziken. In 2015 was Spanje, met een aandeel van 29%, ook de grootste aardbeienproducent in de EU, gevolgd door Polen, met 15,6%, Duitsland 12,5%, Italië 10,4%. Polen was de grootste kersenproducent in de EU met een aandeel van 25,8%, gevolgd door Italië met 12,6%, Spanje 0,7% en Griekenland 10%.

Tomaten uit Italië, komkommers uit Spanje en wortelen uit het Verenigd Koninkrijk 
In 2015 produceerde Italië met 36,6% van de totale productie, samen met Spanje (27,4%) bijna twee derde van het totale EU-volume. De landen worden gevolgd door Portugal met 8%, Griekenland 6,2%, Nederland 5% en Frankrijk en Polen, beiden 4,5%. Drie lidstaten produceerden twee derde van het totale komkommervolume in de EU: Spanje 29,1%, Polen 17,7% en Nederland 17,1%. De wortelproductie was meer verdeeld over de lidstaten waarbij het Verenigd Koninkrijk met een aandeel van 14,2% de grootste producent was, gevolgd door Polen 13,1%, Nederland 10,9%, Frankrijk 10,8%, Italië 10,3% en Duitsland 10,2%. Courgettes werden voornamelijk in Spanje, 37,6% en Italië, 37,1%, geproduceerd.

Publicatiedatum: