Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jesper van Oostende, The Greenery:

"Afzet glasgroenten heeft dit jaar twee gezichten"

Tholen - Het glasgroentenjaar 2016 is een jaar met twee gezichten. Zo was de start van het tomatenseizoen moeizaam, maar zorgde de extreme regen en hagelbuien van eind juni voor onbalans en paniek in de markt. Hierdoor bleef de traditionele dip in de bouwvak uit en waren er deze zomer de nodige uitschieters, maar andere producten presteren nog altijd ondermaats. In- en verkoper Jesper van Oostende van The Greenery maakt de balans op.



"De start van 2016 kende voor belichte tomaten een zeer moeilijke start. De uitbreiding van het belichte areaal in combinatie met een milde winter in Zuid-Europa zorgde voor meer dan voldoende aanbod van goede kwaliteit. Dit heeft geleid tot de zeer matige prijsvorming in veel belichte tomatensegmenten", blikt Jesper terug. "De start van het traditionele seizoen was eveneens zeer moeizaam. Nog steeds draaide de aanvoer uit Spanje op volle toeren en de kwaliteit was dik voldoende. Hierdoor was er voor veel klanten geen noodzaak over te stappen op Nederlands product. Daarnaast viel door het wisselvallige weer de Europese consumptie tegen."



"Dit heeft er toe geleid dat mooie primeurprijzen voor de onbelichte telers uitbleven. Dit lijkt een trend die zich de laatste jaren steeds duidelijker begint af te tekenen. Daarnaast zorgde het onstabiele en wisselvallige weer er ook nog eens voor dat 2016 voor de telers niet de boeken in zal gaan als een goed kiloproductiejaar.
Keerpunt in de markt was het extreme weer van eind juni. Extreme regen- en hagelbuien zorgde voor extreem veel schade aan de vollegronds- en glastuinbouwbedrijven in Zuidoost-Nederland. Door het plotseling wegvallen van tientallen hectare aan product kwam er onbalans en paniek in de markt. Deze onbalans stuwde de prijzen van veel producten omhoog", vertelt Jesper.



"Producten zoals komkommer en pruimtomaat waren hierbij de uitschieters. Met deze goede prijsvorming gingen we de zomer in. Dit heeft er in geresulteerd dat de traditionele prijszomerdip in de bouwvak uitbleef. Hierdoor werd de matige start van het seizoen weer wat gecompenseerd. Wel zijn er uitzonderingen. Producten zoals glascourgette, ronde tomaat en trosmiddel presteren nog steeds onder de maat. Deze hebben nog een goede herfstprijzen nodig om te zorgen dat aan het einde van het jaar de telers weer in de zwarte cijfers terecht komen", vervolgt de verkoper.



Jesper is tevreden over de samenwerking met telers en klanten. "The Greenery heeft samen met de Coforta-telers ook dit jaar weer bewezen dat zij in deze extreme markt situaties het beste voor uit de markt haalt voor zowel de klant als de teler. Maatwerk zorgt ervoor dat de telers weten voor wie er geproduceerd wordt en de klant waar zijn product vandaan komt. Deze samenwerking en dit maatwerk zal ook richting 2017 één van de doorslaggevende factoren voor succes worden."



Voor meer informatie:
The Greenery
Tel: 0180- 656715
Mob: 06-10307111
J.vanOostende@TheGreenery.com
www.theGreenery.com