Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warme september zorgt voor een toename aan tomatengalmijt

De problemen met tomatengalmijt zijn op dit moment groot, zeker voor de tijd van het jaar. Een warme augustus- en septembermaand hebben geleid tot een explosie van tomatengalmijt. De oorsprong van de aantasting ligt vaak al maanden terug maar door de gematigde temperaturen in juli tot half augustus was de aantasting niet of nauwelijks waarneembaar.

Tomatengalmijt is een zeer kleine galmijt (0,14-0,16 mm), die met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar is. Het schadebeeld is, daarentegen in een gevorderd stadium goed zichtbaar. Het schadebeeld begint met licht gekruld blad en bruinverkleuring op de stammen. In een later stadium verkleuren ook de bladeren. Wordt er dan niet gecorrigeerd, dan gaan de planten dood.

Belangrijke punten voor een effectieve bestrijding met Oberon:
  • Oberon verstoort de vetopbouw van de mijt en is effectief tegen eitjes en larven, maar werkt niet tegen de volwassenen mijt. Dit houdt in dat de volwassenen blijven leven na een toepassing met Oberon.
  • De levenscyclus van tomatengalmijt is zeer kort. Hierdoor kunnen de mijten zich explosief vermenigvuldigen. Bij 20 °C ontwikkelt de galmijt zich van ei tot volwassen stadium in 7 dagen. Bij 30°C zelfs in 5 dagen.
  • Oberon heeft een contactwerking en verplaatst zich niet door de plant. Aangetaste bladeren gaan krullen en worden bruin. De aangetaste bladeren zijn moeilijker aan de onderkant te bedekken met spuitvloeistof

Voor meer informatie:
Bayer Crop Science
www.bayer.com

Publicatiedatum: