Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handelspraktijken binnen de agrofoodsector

Minister Kamp ziet geen misbruik machtspositie Ahold Delhaize

Marktpartijen mogen geen misbruik maken van een economische machtspositie. Dat verbieden de nationale en Europese mededingingsregels. De Autoriteit Consument en Markt om (ACM) houdt toezicht op deze marktpartijen en ageert op een eventueel misbruik van economische machtsposities. De ACM kan ook uitspraak doen over inkoopmacht, mits de economische machtspositie en een daaruit voortvloeiend misbruik kan worden aangetoond. Indien de waakhond geen aanknopingspunten ziet, zal zij niet optreden. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken op Kamervragen met betrekking tot de berichtgeving rondom Ahold Delhaize, waarbij de fusiegroep haar leveranciers met terugwerkende kracht minder wil gaan betalen.

Ook de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft de zaak onder de aandacht gebracht bij de stuurgroep gedragscode eerlijke handelspraktijken voor de agrofoodsector. In afwachting van de uitkomst zal minister Kamp een inhoudelijke reactie geven. Daar momenteel nog geen sprake lijkt te zijn van misbruik van een economische machtspositie, ziet minister Kamp vooralsnog geen aanleiding ACM te verzoeken de zaak te ondernemen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken
Publicatiedatum: