Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Plantbelasting Kylie RZ rustig opbouwen"

Kylie RZ staat dit seizoen op ruim 25 hectare in België en Nederland. Kylie kan warmer geteeld worden dan bijvoorbeeld Beyonce RZ. De zetting is onder alle weersomstandigheden sterk, waardoor diepe (voornacht)verlagingen niet noodzakelijk zijn. En indien voldoende aangeboden, gebruikt het gewas de temperatuur voor vruchtuitgroei en slaat deze niet op als energie.



Het is verstandig om de plant met voldoende 'body' weg te zetten, zodat er naast vruchtaanleg ook voldoende kracht over is voor ontwikkeling van zijscheuten. Een hartvrucht aanhouden kan prima, maar oogst deze tijdig weg. Ga zo iedere zettingsring te werk. Door jonger te oogsten houdt de plant meer kracht over. Uiteraard moet u wel vroegtijdig beginnen met het aanhouden van zijscheuten.

Soms was er dofheid bij de eerste oogsten. Dit kan duiden op een tekort aan assimilaten die nodig zijn om de vrucht(huid) kwalitatief goed af te maken. U voorkomt dofheid door de plantbelasting rustig op te bouwen. Kylie kan met het toenemende licht steeds zwaarder belast worden. Zelfs met plantbelastingen van >22-25 stuks per m² in het voorjaar, maakt Kylie de vruchten netjes af. Investeer dus in de plant, door niet te hard van start te willen gaan met productie vanaf de eerste belasting.

Kies voor een generatieve onderstam
Kylie RZ heeft een krachtig gewas van zichzelf. De combinatie met een meer generatieve onderstam geeft een extra boost aan het bereiken van de perfecte plantbalans.

Onderstam Kaiser RZ is niet voor niets de grootste onderstam (ruim 37 hectare) onder aubergine in de Benelux. Kaiser combineert voldoende groeikracht met een generatieve inslag, met name de 2e helft van het seizoen waar extra generativiteit gewenst is. Kylie in combinatie met Kaiser presteert goed op zowel 3- als op 4-stengelsystemen. Onderstam Emperador RZ is de wat generatievere variant van Kaiser.

Emperador (ruim 34 hectare) start met flinke groei en heeft ook extra snelheid. Met Emperador bent u dus eerder in productie. Emperador heeft wat minder vegetatieve groeikracht en blijft daardoor wat beheerster gedurende het seizoen. Voor een 3-stengelsysteem past de combinatie Kylie-Emperador prima. Bij telers die voldoende groei kunnen houden, is deze combi ook mogelijk met een 4-stengelsysteem.



"Volop mooie vruchten voor het middensegment"
In de wat oudere kas aan de Meloenlaan in 's-Gravenzande teelt Martijn van Onselen 3,2 hectare Kylie RZ. Het wat kortere gewas past prima bij de locatie en met zijn sterke vertakking produceert Kylie veel vruchten tussen de 300 en 400 gram. Mooie aubergines die sterk zijn op kleur.

"De productiepotentie van Kylie is mijns inziens min of meer gelijkwaardig aan Beyonce RZ. Kylie RZ maakt wel makkelijk meer stuks aan. Daardoor kunnen we dit ras wat fijner telen en krijgen we dus een betere middenprijs. Met een plantdatum van 30 december (zaai 13 november) zijn we misschien iets aan de late kant, maar met een ras als Kylie werkt dat in je voordeel. Als je rond de jaarwisseling plant, kun je een wat krachtiger gewas neerzetten en heb je minder kans op een jong gewas met een te hoge plantbelasting onder lichtarme omstandigheden."

"We telen Kylie op een traditioneel 3-stengelsysteem, met een stengelafstand van 5,1 stengels/m². De teeltlijn is nagenoeg gelijk aan die van Beyonce. We hanteren op beide locaties een diepe voornacht van 15 °C en stoken vanaf zonsopgang op naar de dagtemperatuur van 20 °C. Op lichte dagen stijgt die basis naar 21 °C en hoger. Verder werkten we in Kylie de maand voor en de maand na de langste dag met een behoorlijke buis tijdens de dagverlenging op zonnige dagen. We hadden energieoverschot van de WKK-CO2 en wilden deze bufferwarmte zo efficiënt mogelijk inzetten."



"Goede, gelijkmatige productie"
Tom Bos van Tabos in Vierpolders vond de vruchten van Beyonce RZ iets te grof en stapte over op Kylie RZ. Hij koos voor 2 verschillende plantdata: 10 en 17 december. Daarnaast richtte de teler een proef in met een 2-stengelsysteem op 14.000 m². Op de overige 5 hectare staat het ras op 4 stengels.

"Met de proef hoopten we op een meerproductie. Deze zien we inderdaad, maar is niet afdoende om de extra kosten en inspanningen te compenseren. Dus als dat zo blijft, houden we het bij een 4-stengelsysteem. Kylie bevalt goed. Het gewas groeide prima weg en ook de zetting verliep vlot. In de kas waar we het vroegst geplant hadden, waren de vruchten wat gevoeliger, wat dof. Later is dit bijgetrokken. Nu de herfst in aantocht is, letten we wel extra op. Je moet netjes blijven oogsten en de vruchten netjes wegleggen. Dan behoud je een prima kwaliteit."

"Kylie produceert gelijkmatiger dan Beyonce. Het reageert net wat minder heftig op weersveranderingen. Verder zijn de vruchten fijner. We snijden er net zo veel of misschien zelfs iets meer. Dat kan ook komen door de CO2 die we tegenwoordig toedienen. Aandachtspunt is het gewaswerk. Kylie geeft makkelijk scheuten, dus uittoppen is belangrijk. Dan heb je een mooie plant met wat fijner blad dat dit seizoen even lang lijkt als dat van Beyonce. Ik had Kylie korter ingeschat, maar het is natuurlijk een erg groeizame zomer geweest."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 KX De Lier
T +31 174 532 300
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl
Publicatiedatum: