Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rick van de Ven, ZON:

"Buitenlands aanbod zit ijsbergsla-export in de weg"

Tholen - De afzet van ijsbergsla wil momenteel niet erg vlotten. "Het product gaat wel weg, maar moeizaam", vertelt Rick van de Ven, verantwoordelijk voor de ijsbergslaverkoop van ZON. "De aanvoer in Nederland is niet groter dan normaal, maar we hebben last van het buitenlandse aanbod. Andere jaren was er her en der nog weleens een teelt mislukt, maar momenteel zijn landen als Scandinaviƫ, Duitsland en Polen allemaal zelfvoorzienend. Een aantal weken geleden konden we nog behoorlijk wat 10'ers naar het Verenigd Koninkrijk sturen, maar die vraag is er ook niet meer."



Dit alles resulteert in een prijsniveau rond de 2,50 euro. "En dat is niet best", concludeert Rick. "Nu de weersomstandigheden wat gematigd zijn, zal er in bepaalde landen wel wat minder aanbod komen. Wellicht kan dat voor een opleving zorgen, maar ik zie de prijs niet direct naar een niveau van 4,50-5 euro gaan, wat we andere jaren weleens zagen. De kwaliteit en houdbaarheid van de Nederlandse ijsbergsla is erg goed."

De gevolgen van de hagelschade zijn voor de ijsbergslatelers van ZON beperkt gebleven. "Wel is er waterschade in juni geweest, waardoor er ijsbergsla is gefreesd, maar die aantallen hebben geen invloed gehad op de totale marktsituatie", vertelt Rick. "Het Nederlandse ijsbergsla-areaal zit al jaren tussen de 2.500 en 3.000 hectare. Wel zijn dit jaar de opbrengsten per hectare een stuk lager dan vorig seizoen."

Voor meer informatie:
Rick van de Ven
ZON
T:+31 77 323 96 83
rick.van.de.ven@royalzon.com
www.royalzon.com