Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties John van Duivenbode, Riny van der Staak en Wilko van der Zwaard

Wat zijn de gevolgen van de hitte voor de AGF-handel?

Tholen - Ongekende hitte voor medio september. Dag aan dag worden er warmterecords gebroken. Maar wat doet zo'n warme nazomer eigenlijk met de AGF-handel? John van Duivenbode, Riny van der Staak en Wilko van der Zwaard reageren.


John van Duivenbode, Riny van der Staak en Wilko van der Zwaard

John van Duivenbode: "In totaliteit is warmte ongunstig"
"Voor ons is de hitte niet gunstig", vertelt John van Duivenbode van Junior Fruit vanuit de groothandelsmarkt Rotterdam. "Wij beleveren veel markthandelaren en die zien hun verkoop ook teruglopen. Zij nemen net mee wat ze nodig hebben, want alles wat ze neerleggen, kookt allemaal weg. Ik schat in dat we wel 30-40% minder verkopen. Er zijn weinig producten die wel voor een opleving zorgen. Je verkoopt bijvoorbeeld een watermeloentje meer. Verder gaat het citrus redelijk weg omdat er niet veel beschikbaar is. Het steenfruit, zoals perziken en nectarines, zijn de mensen een beetje zat en voor de aardbeien heeft het warme weer kwalitatief ook zijn gevolgen. In totaliteit is de warmte ongunstig voor onze handel."

Riny van der Staak: "Markt van extremen biedt mogelijkheden"
"Deze extreme temperaturen zullen best hun gevolgen gaan hebben, maar biedt voor de handel ook weer mogelijkheden", reageert Riny van der Staak van het gelijknamige handelsbedrijf op Fresh Park Venlo. "Zo kunnen nu in de hardfruitoogst de echte vakmensen opstaan en daar later in het seizoen hun voordeel meedoen. Ook in de groenten zal de warmte ongetwijfeld voor de nodige uitval zorgen, maar uiteindelijk staan de vakmensen ook hier op en die zullen daar uiteindelijk geld mee beuren. Voor de handel 'an sich' heeft de warmte wel nadelige gevolgen, omdat mensen bang zijn om groenten in te kopen. Verschillende producten, zoals bloemkool, zijn de afgelopen weken erg duur geweest, omdat er steeds wel een andere supermarkt actie mee voerde. Nu zijn er geen acties en is de prijs in elkaar geklapt en hetzelfde geldt voor witlof. Maar om eerlijk te zijn, vind ik dat heerlijk. Aan een markt van extremen met fluctuerende prijzen kan een handelaar én teler die op zijn qui-vive is, geld verdienen."

Wilko van der Zwaard: "Verkoop steenfruit loopt als een tierelier"
Voor Wilko van der Zwaard, die met Wilko Fruit op het IABC-terrein in Breda is gevestigd, kan de zomer niet meer stuk. "Wij zijn specialist in steenfruit en gaan met perziken en nectarines nog wel tot de tweede week van oktober door. Onze producent heeft elke week nieuwe rassen en met dit weer verkopen we als een tierelier! De omzet rijst de pan uit. De retailers, die we voorzien, hebben een superseizoen achter de rug met steenfruit en ook de marktjongens doen het goed. Zij liepen in het voorjaar wat achter omdat het weer wat tegenviel en ze wat omzet hebben laten liggen als gevolg van bijvoorbeeld de mislukte kersenoogsten, maar hebben dat dubbel en dwars gecompenseerd met een goede nazomer. Mijn klanten en wijzelf zijn dik tevreden." Wilko gaat zelfs nog een stap verder. "De crisis is definitief voorbij. Wij zien een groter percentage klanten die niet voor de laagste prijs, maar voor de beste kwaliteit gaan. Na jarenlang alleen 'prijs, prijs, prijs' willen ze nu alleen het allerbeste hebben. En dat is een mooie ontwikkeling!"

juniorfruit@planet.nl
info@rinyvanderstaak.nl
info@wilkofruit.com