Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Klapwijk:

"Beter een half ei dan een lege dop"

"De export van tuinbouwtechniek, kassen en zaden draait op volle toeren. De wereld vraagt om milieu-efficiënt gekweekte groenten en bloemen. Vrijwel iedere week lees ik in nieuwsbrieven en vakbladen verslagen van handelsmissies naar het buitenland met daarbij een grote agrarische delegatie of inkomende missies die het Nederlandse wereldwonder genaamd 'glastuinbouw' komen bestuderen en bewonderen. Dat is een mooie ontwikkeling, want dankzij de export kan de Nederlandse toeleverende industrie van glastuinbouw de huidige nationale tuinbouwcrisis overleven."



Mooie projecten in Verweggistan
"En toch… Vragen we ons weleens kritisch af: hoeveel van die mooie projecten in Verweggistan nu werkelijk een succes worden, zodat er na de pioniersfase een tweede en derde kas gebouwd kan worden, zodat er een bloeiend bedrijf ontstaat? Naar eigen waarneming lukt dit soms verrassend goed lukt en kan het heel erg tegenvallen."

Een huilend tuinbouwhart
"Ik heb op te veel plaatsen in de wereld projecten gezien die na een enthousiaste start een roemloos einde kende. De kas stond leeg en het onkruid tierde welig. Artistiek gezien een bijzonder plaatje maar mijn tuinbouwhart moet er van huilen."

Kennis en vaardigheden bepalen of de toko echt gaat draaien
"Als je een kassenbouwer of installateur vraagt: wat de belangrijkste pijlers van hun export zijn? Wordt er meestal gesproken over kostprijs, kwaliteit en natuurlijk service en relatie. Deze 4 componenten worden gekoesterd en met passie bedreven. Nog interessanter is wat de kritische succesfactor van geslaagd tuinbouwbedrijf is? De techniek moet natuurlijk kloppen, maar zonder ondernemerschap, kennis en vaardigheden gaat de toko echt niet draaien."

Unique selling points van tuinbouw Nederland
"Het is zo klaar als een klontje. We moeten als Nederland tuinbouw BV dit gaat in de markt veel beter benutten, want tuinbouwers van de toekomst voorzien van kennis en vaardigheden is de allerbeste garantie voor een continue vraag naar planten, kassen substraten en zaden. Anderzijds zou ik me als investeerder/ondernemer lelijk bekocht voelen als er een prachtige kas voor veel geld aan mij verkocht wordt en ik vervolgens niet in staat ben deze operatie naar behoren te runnen.

"Kennis en vaardigheden zijn onze echte Unique Selling Points en verdienen veel meer aandacht. Als we tenminste echt duurzaam door willen leven…"

Voor meer informatie:
Peter Klapwijk
2Harvest
Galjoen 15
2401 NB Alphen aan den Rijn
peter@2harvest.nl
Tel : +316 50 20 26 52
Publicatiedatum: