Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Judasoor in Duitsland paddenstoel van het jaar benoemd

Het is een consumptiepaddenstoel die vaak wordt gegeten, maar in de natuur meestal over het hoofd wordt gezien: judasoor is door de 'Deutsche Gesellschaft für Mykologie' (Duitse vereniging van mycologie) benoemd tot paddenstoel van het jaar 2017, meldt de Duitse website Proplanta.de. De paddenstoel ziet eruit als een oor, wordt vaak in Chinese restaurants geserveerd en houdt van vochtig, winters weer.



De paddenstoel is makkelijk herkenbaar en wijdverbreid, maar desondanks niet zo bekend. Paddenstoelenverzamelaars verzamelen in de herfst meestal eekhoorntjesbrood, cantharellen en kastanjeboleet. Judasoor (Auricularia auricula-judae) wordt nauwelijks verzameld: maar weinigen kennen de paddenstoel in de vorm van een oorschelp. Dat terwijl hij ook voor leken makkelijk te identificeren is.

De naam judasoor berust op een sage. Volgens deze sage zou de jonge Judas Iskariot, die Jezus met een kus verraadde, zich uit verdriet hebben opgehangen aan een vlierboom. Judasoor groeit bijzonder vaak op oudere stammen en takken van de zwarte vlier. Hij voedt zich met het hout, dat hij geleidelijk afbreekt. Waarom Judasoor de vlier boven bijvoorbeeld de esdoorn en beuk prefereert heeft de wetenschap nog niet kunnen verklaren.

In Duitsland wordt judasoor geteeld als geneeskrachtige paddenstoel. Hij zou het immuunsysteem stimuleren en wordt daarom ook als voedingssupplement verkocht.

Judasoor kan het hele jaar door gevonden worden, met name als het vochtig is. In de wintermaanden is hij echter het meest te vinden. Wanneer het nat en koud is, maar niet vriest. Voor hobbyverzamelaars is Judasoor een ideale paddenstoel, omdat er geen giftige dubbelgangers van bekend zijn.
Publicatiedatum: