Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kamps Sperziebonen breidt activiteiten uit naar Marokko

"Groei en teelt Marokkaanse sperziebonen verlopen voorspoedig"

Tholen – Het Nederlandse sperziebonenseizoen is bij Kamps Sperziebonen weer in volle gang. Vergeleken met voorgaande jaren is het seizoen vroeg van start gegaan, wat grotendeels is toe te schrijven aan de vele weersgesteldheden. "Onze gewassen in Nederland en Duitsland hebben flinke klappen gehad van het noodweer en de hittegolven. We zijn als agrarisch bedrijf in grote mate afhankelijk van de weergoden. Daarom proberen wij hier altijd zo flexibel mogelijk op in te spelen. Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we toch al onze klanten ruimschoots kunnen beleveren," vertelt eigenaar Marius Kamps.



Jaarrond productie
Het bedrijf levert fijne en middelfijne sperziebonen aan retailers, groothandelaren en de verwerkende industrie in Nederland (60%), Duitsland (20%) en de overige landen in het buitenland (20%). "De sperziebonen met een grote 'middel' worden in drie varianten aangeboden: gepunt, gepunt en gebroken of heel. Afhankelijk van de klantwens bieden wij het product verpakt aan in kratten, gecoate dozen of flowpacks", licht Marius toe.

Om een jaarrond productie van verse sperziebonen te kunnen garanderen, is het jaar voor Kamps opgedeeld in twee seizoenen. Zo beschikt het bedrijf over 380 hectare teeltgrond in Nederland en Duitsland, waar het sperziebonenseizoen in week 27 van start gaat om in week 42 ten einde te lopen. Vanaf half oktober tot aan de start van het Hollandse seizoen worden verse sperziebonen uit Marokko geïmporteerd. Het is dit seizoen voor het eerst dat het bedrijf actief is in het Noord-Afrikaanse land.

Import uit Marokko
"We hebben al ervaring opgedaan met de import van verse sperziebonen vanuit collega-telers uit onder meer Egypte en Senegal. Kamps Sperziebonen was echter toe aan een volgende stap in de ontwikkeling van haar bedrijf. De afgelopen jaren heeft Kamps daarom hard gewerkt aan verdere uitbreiding van haar activiteiten in de sperziebonenteelt."

Na goed evalueren en veel marktverkenning is het handelsbedrijf in Marokko terechtgekomen. "Het land is toegankelijk, heeft een goed klimaat voor de teelt van sperziebonen, en beschikt over mankracht met ruime ervaring in de groenteteelt. Daarom hebben wij besloten daar een eigen teeltbedrijf op te zetten. Een keuze waar we tot nu toe voor de volle honderd procent achter staan. Zo kunnen we jaarrond een gelijkwaardig product telen én leveren dat voldoet aan de kwaliteitsnormen die klanten van ons gewend zijn. In dat proces letten we goed op de kleur, vorm, smaak en de houdbaarheid van het product. Middels geavanceerde optische inspectiesystemen kunnen we de producten optimaal op kleur en vorm selecteren."

Vooruitzichten
Marius verwacht de eerste sperziebonen uit Marokko binnenkort te kunnen oogsten. "De vooruitzichten voor de sperziebonen zijn goed. De teelt en de groei van de sperziebonen in Marokko verlopen voorspoedig. Als alles meezit hebben we vanaf oktober een topkwaliteit sperzieboon. We zijn erg enthousiast over de ontwikkelingen en testen die tot nu toe gedaan zijn," besluit Marius.

Voor meer informatie:
Marius Kamps
Kamps Sperziebonen BV
Ervesestraat 4
6595 PE Ottersum
T: +31(0)6-53783409
T: +31(0)6-51150714
info@kamps-sperziebonen.nl
www.kamps-sperziebonen.nl