Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoog tijd dat er prijsafspraken worden gemaakt"

Grootschalig onderzoek prijsafspraken Belgische fruitsector

Tholen - De Belgische Mededingingsautoriteit voert volgens de Belgische krant De Tijd momenteel een grootschalig onderzoek naar prijsafspraken bij fruitproducenten. Bij navraag gaf een woordvoerster van de BMA aan dat mevrouw Veronique Thirion deze zaak behandelt, maar zij is niet bereikbaar. Bij rondvraag in de sector is er niemand die kan of wil bevestigen dat er een onderzoek gaande is. De Mededingingsautoriteit kan bij kartels hoge boetes opleggen.

Onderzoek 2009

Mocht er dus een onderzoek gaande zijn, dan is het niet de eerste keer. Zeven jaar gelden, in 2009, kwamen bepaalde Belgische Veilingen in opspraak en werden huiszoekingen gedaan door de Raad voor de Mededinging. Het ging toen onder meer over mogelijke prijsafspraken en verboden uitwisseling van informatie tussen bepaalde veilingen. Toentertijd is er niets uit het onderzoek gekomen.

BMA kent sector niet

Een fruitspecialist uit de Belgische AGF-sector: "Het nadeel van de Mededingingsautoriteit is dat ze er vaak mensen op 'zetten' die amper weet hebben van de AGF-sector. Zij begrijpen heel weinig van de manier waarop een prijs tot stand komt. Voor een buitenstaander kan het inderdaad lijken alsof er afspraken zijn gemaakt, maar wij werken hier in Belgiƫ met de klok. Die prijs is niet te 'maken'."

Het is juist hoog tijd dat er afspraken worden gemaakt

Fruitteler en handelaar Tony Derwael reageert geschokt als hij van het mogelijke onderzoek hoort. "Dat kan er nog wel bij in deze periode van crisis. Gaan ze nu onderzoek doen naar prijsafspraken? Ik vind het juist hoog tijd dat er prijsafspraken worden gemaakt, anders gaat iedereen kapot in onze fruitsector."