Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Filip Fontaine en Marijke Vanderstukken

BelOrta gaat fruit van Veiling Haspengouw verkopen

Tholen - BelOrta gaat de commercialisatie doen van het fruit van Veiling Haspengouw. Dit bevestigen beide partijen. De Raden van Bestuur van BelOrta en Veiling Haspengouw besloten op de vooravond van het nieuwe hardfruitseizoen, een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. Deze ochtend werd ook gemeld dat Greenyard Foods (Univeg) niet meer verder zou samenwerken met Veiling Haspengouw. Voor die samenwerking met Greenyard Foods had Veiling Haspengouw ook al gesprekken gehad met BFV, maar die liepen op niets uit. De fruitveiling was weer 'terug bij af' en dit keer vroegen ze hulp aan BelOrta.



Reactie Filip Fontaine, BelOrta

"Wij willen de sector versterken en leden van andere coöperaties ook helpen. Daarom bieden wij telers van Veiling Haspengouw deze mogelijkheid. Er komt geen fusie, maar wij nemen wel de verantwoordelijkheid voor de verkoop van hun fruit. Wat ons betreft is dit de juiste en meest marktgerichte oplossing", vertelt Filip Fontaine.

Het hardfruitvolume van Veiling Haspengouw en Veiling BelOrta bij elkaar is nog niet de helft van het Belgische fruit in totaal volgens Filip Fontaine. "De volumes zijn niet van dien aard dat we problemen verwachten met de betrokken autoriteiten. Het is ook niet zeker of al het fruit bij elkaar komt, want het is namelijk geen overname. De telers die dit wensen, kunnen op dit aanbod in gaan."

Reactie Marijke Vanderstukken, Veiling Haspengouw
Marijke Vanderstukken: " Met deze samenwerking reduceren we de kostprijs van vermarkten van het fruit, maken we het product beter bereikbaar voor de handel en denken we een betere positie te kunnen realiseren voor de fruittelers van beide coöperaties. De fruitteelt wordt hard getroffen door het importverbod in Rusland. Daarenboven maakte het noodweer een deel van het fruit ongeschikt voor de verkoop. Met deze intentieverklaring nemen beide coöperaties hun verantwoordelijkheid op en wapenen ze hun coöperanten nog beter voor het komende seizoen."

"We moeten de komende dagen bekijken hoe dat we verder naar het integratietraject gaan kijken", vervolgt ze. "Voor ons is het belangrijk dat die commerciële samenwerking zo snel mogelijk van start gaat."

Univeg en Haspengouw
Om de zwakke commerciële positie te verbeteren, ging Veiling Haspengouw vorig jaar in gesprek met verschillende partijen, waaronder BFV en Univeg om te zien of dat hen verder bracht bij de oplossing. Eerder dit jaar gaf Marijke Vanderstukken in een interview aan dat er vanaf het begin muziek zat in de gesprekken met Univeg. "Bij velen is de perceptie dat Univeg ons fruit gaat verkopen, maar dat is niet het geval. H-Fruit verkoopt nog steeds zelf en het beleid maakt Carlo met de raad van bestuur. Univeg was een klant en blijft een klant. Het grote voordeel is dat we hun enorme netwerk mogen gebruiken. Sommige transacties gaan direct via de H-Fruit, anderen via het Univeg kanaal. Natuurlijk moeten we niet onder stoelen of banken steken dat we door deze samenwerking ook nieuwe financiële middelen binnen kregen. Dit heeft ons een stuk vooruit geholpen", zei ze toen.

Greenyard zette de samenwerking begin september stop
Greenyard Foods zal zijn participaties in H-Fruit en H-Pack verkopen aan Veiling Haspengouw. Greenyard Foods maakt bekend dat er een akkoord is met betrekking tot een volledige uitstap uit Veiling Haspengouw. De aanhoudende Ruslandboycot, gecombineerd met slechte weersomstandigheden, zorgt aanhoudend voor problemen bij de lokale, Belgische telers. De Raad van Bestuur van Veiling Haspengouw heeft haar wens uitgedrukt om horizontaal te integreren met andere coöperaties. Een samengaan met andere marktpartijen zou het mogelijk maken om de nodige kostenbesparingen te realiseren.

Greenyard Foods wenst Veiling Haspengouw te steunen in haar beslissing om schaalgrootte te creëren hetgeen de efficiëntie ten goede komt. Daardoor werd er gekozen om uit de joint venture te stappen. Het akkoord houdt in dat de aandelen in H-Fruit (50,00%) en H-Pack (50,01%) volledig door Veiling Haspengouw worden overgenomen.

De intentie tot samenwerking wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de betrokken instanties.

Voor meer informatie:
Filip Fontaine
Directeur BelOrta
015/565 292

Marijke Vanderstukken
Directeur Veiling Haspengouw
011/670 611