Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Energiehuishouding opnemen in je verdienmodel”

Tholen – "Iedereen kijkt naar kleine stukjes, maar het geheel wordt soms uit het oog verloren." Door vooraf te bepalen hoe de energiehuishouding van een kas eruit komt te zien, is het mogelijk een project optimaal in te richten. Dat lijkt een hele logische stap, maar de adviseurs van Vijverberg Advies zien dat nu nog lang niet altijd gebeuren.

Baseren op feiten
Deze werkwijze passen de adviseurs ook toe bij de nieuwbouwprojecten waar ze bij betrokken zijn. "Afhankelijk van onder andere de teeltlocatie, het gewas in de kas, het aanbod van warmte en CO2 bepalen we wat voor installaties er geplaatst moeten worden. Daardoor kunnen we het gebruik van grondstoffen voor in de teelt minimaliseren en zo duurzamer telen." Het lijkt eigenlijk een heel logische stap, maar Herbert ziet dat dit bij veel projecten nog niet gebeurt. "De installateur kijkt naar de installatie, de schermleverancier naar het scherm en de kassenbouwer naar de kas. Individueel zijn de tuinbouwtoeleveranciers enorm vooruitstrevend – maar iedereen focust zich op zijn eigen aspect van de techniek. Daardoor wordt er voorbij gegaan aan het complete beeld." Als voorbeeld wijst hij op de glaskeuze alleen al. "91+ glas is fantastisch en lijkt de meest logische keuze, maar zonder dekwasser heb je er niets aan. Dan kun je beter voor 89 gaan. Af en toe is het nodig een stap terug te zetten en te kijken naar het geheel."


Wim van der Ven, Kees Vijverberg, John Looije, Huib Herbert, Anita Herbert, Leon van Santen

Bij Vijverberg Advies destilleren ze als onafhankelijke adviseur daarom eerst de feiten en brengen ze het complete project in kaart. "Uiteindelijk kunnen we met minder energie een beter product wegzetten. Je haalt het meeste uit je grondstoffen en levert zo niet alleen betere kwaliteit, maar ook een betere footprint." Met deze activiteiten is het adviesbureau de afgelopen jaren gegroeid naar zes medewerkers. Behalve in Nederland, onder andere bij Boer & Den Hoedt en Koppert Cress, zijn ze onder de naam Hebatrade goed vertegenwoordigd in het Verenigd Koninkrijk en ook onder andere de Noorse, Amerikaanse, en Zwitserse markt behoren tot het werkgebied. "Je moet als adviesbureau een markt goed kennen om er aan de slag te kunnen, en er goede lokale partners hebben", vindt Herbert. "Wereldwijd actief zijn is geen doel. De regels en wetten zijn overal anders, dat sowieso. Maar ook de manier van zaken doen varieert. Daarvoor moet je lokale partners hebben en de tijd nemen om een markt te leren kennen."

Vorig jaar nam het Britse bedrijf APS Salads de kwekerij Wight Salads over. Direct werd gestart met de modernisatie. De nieuwe eigenaren besloten te werken met WKK en warmte-opslag en wilden LED-lampen plaatsen in de kas uit 1998. Om dat te realiseren, moest de energie-routing aangepast worden. De groeibuis bijvoorbeeld moest omgekeerd gebruikt worden en er werden Vier WKK's uitgezocht. Bij dit project is Huib Herbert van Vijverberg Advies nauw betrokken geweest. "Hoe sla je de warmte op, wat voor energievoorziening kies je en vooral: hoe gedraagt het gewas zich in deze nieuwe omstandigheden?", vertelt hij. Allemaal vragen die beantwoord werden voordat er ook maar één aanpassing aan de kas gedaan is. "Door de teeltvraag te koppelen aan de energievraag, brengen we vooraf de hele energiehuishouding in kaart. Zo zoeken we de ideale omstandigheden voor een kwekerij."

Totale energiehuishouding
De adviseurs merken dat er internationaal gezien meer aandacht is voor het opnemen van de energiehuishouding in het bedrijfsmodel. "Duurzaamheid leeft internationaal meer. In Nederland ligt de focus toch meer op de kostprijs." Dat is ook niet gek. "Internationaal is er meer ruimte om te werken met een langetermijnstrategie. Je zit aan tafel met investeerders, die met een totaal andere blik naar een tuinbouwproject kijken als een kweker. In Nederland is de situatie momenteel anders. De focus ligt daardoor vaak te veel op de korte termijn, als er meer wordt gekeken naar de vraag van de teelt zal dit uiteindelijk bijdragen aan het totale verdienmodel."

Voor meer informatie:
Vijverberg Advies
Oude Liermolenweg 2
2678 MN De Lier
M: +31 174 610 586
T: +31 653 276 415
E: Huib.Herbert@vijverbergadvies.nl
www.vijverbergadvies.nl