Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Slagter, Firma P.N. Slagter:

"Tot nu toe is het een ongekend goed bloemkoolseizoen"

Tholen - "Ik heb mijn telefoon dit jaar niet zoveel hoeven te gebruiken, want de klanten bellen me veel op", vertelt bloemkoolteler Ton Slagter van de Firma P.N. Slagter uit Andijk. "De teelt is nog maar op de helft, maar tot en met augustus is het in de bloemkool nog nooit zo goed geweest als dit jaar. Het is tot op heden werkelijk een superseizoen!"

"We zijn begonnen met veel drukte. In het begin van het seizoen was er veel bloemkool en die was ook weleens een beetje te goedkoop, maar alles werd wel verkocht. Er zijn eigenlijk nooit voorraden geweest. En dat is belangrijk, want van een echte bloemkoolhausse heb je soms wel vijf weken last", vertelt Ton. "Daarnaast is er veel water gevallen in Limburg, Belgiƫ en Duitsland en is het Duitse areaal ook nog eens een stuk lager. Deze zaken vielen allemaal positief uit voor de markt, maar het geeft geen enkele garantie. Volgend jaar doen we precies hetzelfde en kan het heel anders uitpakken."

Prijzen wat weggezakt, maar acceptabel
"Het gros van de Nederlandse bloemkool is bestemd voor de Nederlandse markt, maar omdat er vaak teveel is, moeten we het op bepaalde momenten van de export hebben. Twee weken terug bijvoorbeeld lag de prijs rond 1,30-1,40 euro, maar ging vrijwel alles weg naar Duitsland voor de supermarktacties. Vraag je in het seizoen de helft, dan ben je te duur, maar met acties maakt dat niet uit. Zo werkt dat nou eenmaal. Nu is er minder aanvoer, maar is de vraag ook wat minder. Inmiddels zijn de prijzen wat weggezakt, maar nog altijd acceptabel. De komende tien dagen krijgen we zeker niet meer aanvoer, dus ik verwacht dat de prijzen nu zullen stabiliseren."

Opnieuw heeft Firma Slagter dit jaar de teelt van oranje en paarse bloemkool geprobeerd, maar qua afzet blijft dat volgens Ton een lastig verhaal. "Men vraagt er zeker om, maar als je ze hebt, wil niemand ze hebben. Er valt geen vastigheid op te maken. Overigens loopt de afzet van groene bloemkool en romanesco wel een stuk beter."

Voor meer informatie:
Ton Slagter
Fa. P.N. Slagter
acm.slagter@quicknet.nl
www.bloemkool-westfriesland.nl