Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Schipper, Frizzy:

"Winkel en eigen kas mooie aanvulling op fruitverwerkingsbedrijf"

Tholen - Ruim acht jaar geleden begon Jan Schipper in een kleine loods in Oud-Beijerland met het fruit snijden voor bakkerijen, scholen en horeca. Een tijdje werd ook de retail tot het portfolio toegevoegd toen de Noord-Hollandse retailer DEEN met de vraag kwam om hun 80 winkels van gesneden fruit te voorzien. "Toen ook een andere grote retailer interesse toonde, stonden we voor de keuze om te verhuizen naar een industriële snijderij of ons lokaal te specialiseren. We hebben voor het laatste gekozen en het retailgedeelte aan de firma Heemskerk in Rijnsburg verkocht", vertelt Jan Schipper.



"Die strategische keuze is goed uitgepakt. Toen we voor DEEN aan het fruitsnijden waren, hadden we soms wel 20 mensen in de productie werken. Die kant wilden we niet op, maar we wilden wel een kwaliteitsproduct blijven leveren aan onze oude klantenkring bestaande uit hotels en restaurants, zorginstellingen, groothandelaren en bakkerijen. Zo zijn we vaste leverancier van de fruitsalades bij de Daniel den Hoed-kliniek, maar ook de meeste Zuid-Hollandse bakkerijen behoren tot onze klantenkring. We zijn niet meer actief binnen het retailsegment, maar maken een uitzondering voor de keten Marqt, omdat die klant erg goed binnen ons bedrijf past. Het zijn niet de grootste volumes, maar er is wel ruimte voor het duurzaamheidsverhaal en ons onderscheid in kwaliteit en smaak."



Kasaardbeien
Het lokale product is voor Frizzy erg belangrijk en dat volume nam een aantal jaren geleden toen een vlucht toen een naburige kas in Mijnsheerenland werd gehuurd. "Ik wist dat er een kas leegstond en - afkomstig uit een fruittelersgezin - begon het te kriebelen. Sindsdien telen we aardbeien in de kas", vertelt Jan. De kasaardbeienteelt liep dit voorjaar zowel kwalitatief als prijstechnisch goed, maar toen de aanvoer van de buitenteelt losbarstte, is het vervolg erg grillig geweest. Door de regen viel die kwaliteit tegen en nu is na het warme weer in één keer de prijs ingestort."



"Inmiddels telen we er drie jaar naar volle tevredenheid in de kas. In eerste instantie alleen aardbeien maar inmiddels ook tal van andere groenten en fruitsoorten. We kregen namelijk steeds meer vraag of we ook aan particulieren verkochten en zijn daarom dit voorjaar van start gegaan met een eigen winkel 'Vers uit de Kas'. We zijn nu een paar maanden open en hebben een leuke klantenkring opgebouwd. In de kas telen we een breed assortiment van courgettes tot bloemkool, tomaat en komkommer."



"Aardappelen betrekken we van een teler een straat verderop en we vullen het assortiment aan met import-AGF van de groothandelaren, zoals we ook al meloenen, druiven en ananas inkochten bij de importeurs voor de fruitsalades", vertelt Jan. Hij is blij met de gemaakte keuzes voor uitbreiding van de activiteiten. "Met groenten en fruit van kleinschalige, onderscheidende en duurzame teelt trek je toch een doelgroep aan die daar ook best wat voor over heeft. Natuurlijk zit de meeste omzet nog in de fruitsnijderij, maar de eigen teelt en winkel zijn mooi aanvullend!"



Voor meer informatie:
Frizzy
Tel: 0186-612302
www.frizzy.nu
www.versuitdekas.nl