Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
10e Internationale Mechanisatie en Demonstratiebeurs Aardbei

Oogstrobot bij aardbeienbeurs Hoogstraten

Aardbeien oogsten met een robot, onmogelijk? Op 24 september 2016 kunt u zelf zien welke ontwikkelingen hier voor zijn, evenals tal van andere innovaties in de wereld van de aardbeien. Deze tweejaarlijkse Mechanisatie en Demonstratievakbeurs is niet te missen, aangezien hier allerhande bedrijven hun producten, machines, rassen en andere nieuwigheden voor de aardbeienteelt voorstellen.

De ontwikkelingen in de aardbeienteelt staan niet stil. Het streven naar optimale kwaliteit van het fruit, in combinatie met een zo hoog mogelijke rendabiliteit, hebben geleid tot zeer gespecialiseerde teeltkennis en –systemen. Om aardbeitelers de kans te geven nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen, wordt sinds 1999 een demonstratiedag georganiseerd op Proefcentrum Hoogstraten. De 10e editie zal doorgaan op zaterdag 24 september 2016, georganiseerd door Proefcentrum Hoogstraten, Coöperatie Hoogstraten en Aardbeienkring Antwerpen. Op deze dag kun je kennismaken met de toepassingen in de aardbeienteelt van een tachtigtal standhouders. Deze zullen zich opstellen in het serrecomplex omgeven door gewassen, kortom, een unieke locatie voor een vakbeurs. Zeer diverse producten zullen worden getoond rondom verschillende thema's zoals bemesting, onderzoek, substraat, installaties, kassenbouw, gewasbescherming, plantmateriaal, rassen,… Op die manier worden alle belangrijke gevestigde waarden en daarenboven de nieuwste ontwikkelingen kenbaar gemaakt aan de aardbeientelers, toeleveringssector, onderzoekers,… uit binnen- en buitenland. Hierdoor is er de mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen, maar ook om bestaande relaties te ontmoeten. Daarnaast staat dit evenement ook gekend voor de demonstratie van allerlei machines ten velde, zowel voor vollegrondse als substraatteelt.

Wereldpremière voorstelling oogstrobot
Het geautomatiseerd oogsten van aardbeien is complex: het bewegen door de serre, de rijpe aardbeien selecteren, plukken zonder deze te beschadigen en dan in de eindverpakking sorteren. Een oogstrobot moet hiertoe echter in staat zijn om een waarde voor de praktijk te kunnen hebben. De firma Octinion zal, in première, zijn aardbeienplukrobot voorstellen. CEO Tom Coen ziet deze machine als een doorbraak in het oogsten van aardbeien. De ware innovatie bestaat erin dat de aardbei langs onderen benaderd wordt en dat de volledige handeling van het plukken uitgevoerd wordt door één machine. Dit in tegenstelling tot andere oogstsystemen, waar nog steeds een menselijke actie aan te pas komt. Het onderdeel dat de machine zo uniek maakt, is de robotarm die de aardbei plukt. Deze arm moet de aardbei plukken op dezelfde snelheid en kwaliteit als een menselijke aardbeienplukker doet. Om die technologie te ontwikkelen, werkt Octinion nauw samen met Proefcentrum Hoogstraten. Door deze samenwerking kan men beroep doen op tientallen jaren van ervaring in de aardbeienteelt en heeft men toegang tot een moderne infrastructuur en technieken. Dat is essentieel om er zeker van te zijn dat de robot beantwoordt aan de ware noden van de aardbeientelers.
De actualiteiten uit het aardbeienonderzoek op het Proefcentrum kunnen worden opgepikt tijdens de rondleidingen die zullen worden gegeven. Er zullen zowel Nederlandstalige als Engelstalige rondleidingen worden gegeven, waarbij wordt ingegaan op de nieuwste resultaten van enkele onderzoeken. Dit aangaande nieuwe rassen, gewasbescherming, plantenopkweek,…

Voor deze tiende editie wordt ook de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een fieldtrip. Hierbij worden de bedrijven van twee aardbeitelers bezocht, beide met diverse teeltsystemen. Zowel grondteelt als substraatteelt zullen aan bod komen, evenals plantenopkweek. Deze rondleidingen worden voorzien door de teeltvoorlichters van het Proefcentrum. Tot slot zal er een bezoek gebracht worden aan Coöperatie Hoogstraten waarbij een rondleiding meer inzicht kan verschaffen in de vermarkting van de aardbeien. De fieldtrips gaan door de dag voor de vakbeurs, namelijk op vrijdag 23 september 2016 in de namiddag.

De vakbeurs zelf is toegankelijk van 9u tot 17u op zaterdag 24 september 2016, op de terreinen van Proefcentrum Hoogstraten, Voort 71, 2328 Meerle. Bij deelname aan de vakbeurs (inkom gratis) is registratie noodzakelijk. Dit kan ter plekke, maar om wachtrijen te vermijden, wordt gevraagd dit vooraf reeds online te doen via de inschrijvingstool op www.proefcentrum.be. Deelname aan de fieldtrip (€15), voorzien van een broodje, kan enkel mits voorafgaande registratie.

We hopen u te mogen verwelkomen op de fieldtrip en/of de vakbeurs! Meer informatie kan u vinden op de website van Proefcentrum Hoogstraten: www.proefcentrum.be, ook de verschillende standhouders zullen via dit platform kenbaar gemaakt worden. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met Proefcentrum Hoogstraten voor meer info (0032 (0) 3315 70 52 of Strawberryfair@proefcentrum.be) .

Publicatiedatum: