Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese telers sidderen voor snuitkevers

Leamington, Canada gaat gebukt onder de snuitkevers. De telers daar zijn op zich al redelijk bekend met de plaag en weten wat ze te doen staat. Verontrustender is dat de kever de laatste jaren steeds eerder in de kas toeslaat.

De snuitkever Anthonomus Eugenii is een levende nachtmerrie voor een paprikateler. Het beestje kan in korte tijd een enorme populatie ontwikkelen en één volwassen kever is genoeg reden om een hele teelt te laten vernietigen. De larven ontwikkelen zich in de bloemen of in jonge vruchten en daardoor kan er geen volwassen paprika ontstaan. Paprika's die wel tot wasdom zijn gekomen, worden ook aangetast door de snuitkever.




Door een toename van jaarrond teelt in Leamington, worden de leefomstandigheden voor de snuitkever alleen maar beter. De beesten kunnen niet tegen kou en kunnen daardoor alleen overleven in kassen met daarin paprikaplanten of planten uit de nachtschade-familie staan. De teeltwissel in de Canadese tuinbouw wordt de laatste jaren echter steeds krapper en dat gaat soms ten koste van een grondige reiniging. Bovendien kiezen steeds meer telers voor tussenplantingen en dan spelen ook nog de steeds mildere winters mee. Allemaal omstandigheden waarin de snuitkever prima kan gedijen. Er wordt zelfs gezegd dat de snuitkever al in vollegrondsgewassen te vinden is.

In de laatste jaren heeft de plaag dan ook regelmatig de kop op gestoken in paprikakassen in Leamingtom. Meestal aan het einde van het seizoen en dat zorgt in ieder geval voor beperkte schade. Nu is het beest steeds eerder in de kassen te vinden. Vanaf februari wordt hij soms al gespot en er wordt gezegd dat er in de regio geen teler zonder problemen is. Een areaal van 60 tot 80 hectare zou dit jaar verloren zijn.





Insectengaas is een van de manieren waarmee telers zich tegen de snuitkever kunnen wapenen. Het gaas wordt in warmere klimaten als Mexico al standaard toegepast. "Voorheen was het voor Canadese telers niet interessant, maar de huidige omstandigheden veranderen dat", ziet Maurico Manotas, directeur van Svensson America. Hij ziet dat er veel interesse is in het installeren van gaas in bestaande kassen. Omdat er ook veel interesse is in de Svensson Econet-schermen, sprak Manotas maandag met veertig telers op een seminar en vertelde daar over de eigenschappen van insectenschermen en hoe een keuze te bepalen. "Het gaat om de afmetingen, de dichtheid, het gebruikte materiaal en de luchtdoorlatendheid", vertelt Manotas. "Het kan in sommige kassen nog best lastig zijn om de schermen te installeren. Daarom werken we samen met telers en kassenbouwers en bekijken we wat de mogelijkheden zien."

Ook Marcel Schulte van HollandGaas  merkt dat er veel aandacht is voor insectengaas. De Nederlandse leverancier van de harmonica-casettes heeft het druk zat gehad, vertelt hij. "Er is veel aandacht voor - en logisch ook. Dan hoeven ze geen middelen in te zetten, maar kunnen ze vooraf al besmetting voorkomen."

HollandGaas heeft een uitvouwbaar systeem dat in bestaande en nieuwe kassen gezet kan worden. "Nieuwe Canadese kassen worden steeds vaker standaard uitgerust met insectengaas. De telers zijn dan direct voorbereid op de situatie. Maar voor bestaande kassen hebben we ook oplossingen. Met zoveel verschillende soorten bouw in de regio is dat nog wel eens lastig. Daarom moet je langsgaan - om de precieze omstandigheden te bekijken."




HollandGaas installatie in Leamington

Schulte wijst erop dat het van groot belang is te weten wat voor soort snuitkever er rondzingt. "Het gaas is zo belangrijk. Telers zijn angstig om te weinig luchtstroom over te houden, maar de snuitkever is best een groot beest. Je verliest nauwelijks luchtstroom. Zeker met het harmonica-gaas heb je veel oppervlakte om lucht langs uit te wisselen."