Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beschermde oorsprongsbenaming voor de 'Steirische Käferbohne'

De 'Steirische Käferbohne' is per direct opgenomen in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen. Op 12 augustus kreeg deze boon het EU-label 'beschermde oorsprongsbenaming'.

"Steirische Käferbohne" zijn tweekleurige, gevlekte of dooraderde bonen van de botanische soort Phaseolus coccineus L. (pronkboon) die aan het afgebakende geografische gebied zijn aangepast. De bonen worden droog of als consumptiegereed product verkocht. Vanwege de beperkte houdbaarheid worden ze slechts gedurende korte tijd als vers product aangeboden.



De meest gebruikte variëteiten die aan bovenstaande beschrijving voldoen, zijn "Bonela" en "Melange", die in het nationale en Europese variëteitenregister zijn ingeschreven. Ook zaden van "Steirische Käferbohne" die door de Stiermarkse telers zelf zijn geselecteerd en nieuwe variëteiten zijn toegestaan, mits ze aan bovenstaande beschrijving van het product voldoen.

Zowel wat de intensiteit als wat de verhouding van de kleuren betreft, vertonen "Steirische Käferbohne" verschillen, maar de boon is altijd goed te herkennen aan het gevlekte of dooraderde motief. Bonen met één kleur en bonen die grotendeels wit zijn, zijn slechts in beperkte mate toegestaan; ze mogen ten hoogste 5% van het gewicht uitmaken.
Minimumvereisten voor verkoopklare droge bonen:
  • Gebroken bonen mogen maximaal 10% van het gewicht uitmaken; bonen met een van de gegeven omschrijving afwijkende vorm of kleur maximaal 5%.
  • De bonen worden geweekt en verhit of gestoomd, of op vergelijkbare wijze bereid. Daardoor zwellen ze sterk op, worden ze aanmerkelijk zwaarder en krijgen ze een bruinige kleur. Toevoegen van vloeistof (water, azijn enz.) is gebruikelijk en toegestaan. Ook mogen vaste additieven (zout, suiker, zuurmiddelen e.d.) worden toegevoegd om het product op smaak te brengen of een langere houdbaarheid te geven. Het voor de bereiding gebruikte droge product moet voor 100% uit "Steirische Käferbohne" bestaan. Gebroken bonen mogen ten hoogste 10% van het gewicht uitmaken.

Publicatiedatum: