Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consument helpt wetenschap via voedingsapp aan nieuwe inzichten

Op 25 augustus lanceert Wageningen UR de FoodProfiler. Deze app geeft inzicht in wie, wat, wanneer, waarom en waarmee voedsel wordt gegeten. De gebruikers ontdekken na voltooiing van hun persoonlijk profiel welk type eter ze zijn en waar nog aandacht aan kan worden besteed. Inzicht in consumptiepatronen kan worden gebruikt om beleid, productontwikkeling en strategieën op het gebied van gezondheid en duurzaamheid effectiever en efficiënter in te zetten. Wageningen UR heeft met deze app een nieuwe methode ontwikkeld om data over consumptiepatronen te verzamelen.

Waarom mensen eten wat ze eten

De applicatie laat zien hoe vaak mensen een bepaald product of productcategorie eten, bijvoorbeeld om de dag groenten en waarom mensen eten wat ze eten: welk motief erachter ligt. Ook wordt duidelijk op welk moment van de dag wordt gegeten, welke producten samen worden geconsumeerd en in welke verhouding. Ook verschillen tussen demografische groepen en regio's of steden worden in kaart gebracht.



Inzicht in eigen voedingspatroon

Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar inzicht in hun eigen voedselpatroon en de impact die hun keuzes heeft. FoodProfiler stuurt de gebruiker een- à tweemaal daags een reminder om in te vullen wat je de laatste twee uur hebt gegeten. Na ongeveer twee weken voltooi je je profiel, zie je wat voor type eter je bent en waar je nog aandacht aan kan besteden. Daarnaast help je de wetenschap en beleidsmakers aan gedetailleerde inzichten om zo de gezondheid en duurzaamheid van de maatschappij te optimaliseren. De data die op deze manier wordt verzameld is anoniem.

FoodProfiler biedt overheden en bedrijfsleven de mogelijkheid beleid en productontwikkeling beter af te stemmen op de behoeften en het gedrag van de consument. De kans is dan veel groter dat strategieën om gezondheid en duurzaamheid te stimuleren ook daadwerkelijk aanslaan. De neartime registratie van de afgelopen twee uur, de langdurige metingen en grote groepen consumenten leveren rijke en betrouwbare inzichten.

Data nodig voor onderzoek
Dit laatste is voor onderzoekers ook essentieel. Onderzoekers die data van voedsel- en consumptiepatronen nodig hebben voor hun onderzoek beschikken momenteel niet over grootschalige, actuele en betrouwbare consumptiedata die gekoppeld kan worden aan psychologische kenmerken van consumenten. FoodProfiler biedt de mogelijkheid om ook in een internationale context data te verzamelen en zo onderzoek te doen naar consumentengedrag in relatie tot voedselconsumptiepatronen.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: