Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sterke stijging levensmiddelenprijzen

Noren doen inkopen over de grens

De laatste weken is de Noorse kroon sterker geworden. In combinatie met de fors gestegen levensmiddelenprijzen doen steeds meer Noren hun inkopen over de grens in Zweden.

Nadat de waarde van de kroon twee jaar geleden kelderde als gevolg van de dalende olieprijs zit de munt nu weer in de lift. 100 Zweedse kronen zijn nu 96 Noorse kronen (€10,38) waard. Dit voorjaar was dit nog 105 Noorse kronen (€11,35).

Levensmiddelen ook duurder
Tegelijkertijd zijn de prijzen van levensmiddelen de laatste maanden aanzienlijk gestegen in Noorwegen, met name die van zuivel, vlees, en zelfs die van seizoensgroenten en -fruit. Sla, die in mei nog voor €2,16 in het AGF-schap lag, kost inmiddels zo'n €3,00.

Consumenten trekken dus de grens over, zeker nu velen tijdens de zomerperiode vakantie hebben. De parkeerterreinen van Zweedse winkelcentra dichtbij de Noorse grens zijn afgeladen met Noorse auto's en Zweedse winkeliers laten weten gouden tijden te beleven. In noordelijke regio's gaan Noorse consumenten de Finse grens over om voordelig boodschappen in te slaan.

Klachten over hoge prijzen in Noorwegen
Winkelier Lind vertelt dat hij uitkijkt naar de herfst wanneer de prijsverschillen met Zweden nog groter zullen zijn. Veel contracten in de retail lopen in september af en hij verwacht dat de prijzen weer verhoogd zullen worden. Noorwegen kent maar weinig spelers op de retailmarkt, nadat keten ICA gesloten is. Het merendeel van de ICA-winkels werd overgenomen door Coop, en de prijzen van veel producten zijn hoger geworden.

Financieel deskundigen gaan er van uit dat de koersen van de Noorse en Zweedse munt zich zullen stabiliseren. De Noorse kroon is al veel sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar dan eerder dit jaar het geval was. 
Publicatiedatum: