Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick de Jong, teler en partner bij FoodVentures:

Zakken, dieven en omhangen in één omgang

Dick de Jong is verantwoordelijk voor de komkommerteelt bij FoodVentures in Georgië. Daarnaast begeleidt hij ondernemers die aan de slag gaan met Qlipr en helpt hij telers om het maximale uit het systeem te halen. Ook bij de inrichting van de nieuwe komkommerafdelingen van FoodVentures koos De Jong opnieuw voor het systeem.



Dick de Jong runde jarenlang zijn eigen komkommerkwekerij in Dongen. Na het beëindigen van zijn bedrijf ging hij in 2007 aan de slag als zelfstandig tuinbouwadviseur. De Jong heeft zijn eigen projecten in Georgië en Oekraïne en is sinds 2014 verantwoordelijk voor de komkommerteelt bij FoodVentures in Georgië. Op dit tuinbouwbedrijf, dat Nederlandse investeerders realiseerden met Georgische partners, worden komkommers geteeld op een oppervlak van twee hectare. "Eerst teelden we alleen komkommers in een tunnelkas van 5.000 m2, afgelopen jaar is nog eens 16.000 m2 kas gebouwd voor de teelt van komkommers", vertelt De Jong. "Daarnaast telen we sla, op een oppervlak van 4.000 m2."

Simpel en effectief
De Jong werkte op zijn eigen tuinbouwbedrijf al met de Qlipr-methode en zette deze werkwijze voort bij FoodVentures. "Het grootste voordeel van Qlipr is dat het zakken, dieven en omhangen in één werkgang kan plaatsvinden. Dit is makkelijk en efficiënt; je bespaart al snel 10 à 15 procent op arbeid." Een ander pluspunt is voor hem de duurzaamheid van het systeem.



Voor De Jong was het daarom 'niet meer dan logisch' dat hij ook in een groot deel van de nieuwe afdelingen, die afgelopen jaar in gebruik werden genomen, koos voor Qlipr. En volgens de teler/adviseur heeft het Qlipr-systeem zich afgelopen jaar wederom bewezen in de komkommerteelt. "Het systeem is vooral heel eenvoudig; mensen hebben de werkwijze snel onder de knie. Daarbij is er minder kopbreuk ten opzichte van indraaien en is het systeem simpel en effectief. Ook zijn de arbeidsomstandigheden beduidend beter. Werk je met een tomatenhaak, dan sta je bij het laten zakken boven het gewas. Dat is verre van ideaal, aangezien het hier in Georgië 30 à 35 graden kan worden in de zomer."

De Jong is er ook van overtuigd dat Qlipr op lange termijn goedkoper is dan een systeem met een tomatenhaak en plastic clips. "Je hebt voldoende aan twee Qlipr-klemmen per plant. Van plastic clips heb je er veel meer nodig, je blijft bijkopen. Qlipr vergt weliswaar een hogere startinvestering, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit. En daar gaat het uiteindelijk toch om?"

Advies en begeleiding
FoodVentures wil een belangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling van de tuinbouwsector in de landen rondom de Zwarte Zee - een regio die qua tuinbouw nog in de kinderschoenen staat. Daarom adviseert en begeleidt Dick de Jong ook diverse nieuwbouwprojecten in dit gebied. "Hier delen we tuinbouwkennis en gaan we aan de slag met innovaties, bijvoorbeeld in belichting en teeltsystemen. Hierbij speelt Qlipr ook een belangrijke rol. Het is niet altijd eenvoudig om ongeschoold personeel werkzaamheden onder de knie laten krijgen op nieuwe productielocaties. Desondanks gaat dit met het Qlipr-systeem relatief eenvoudig. Daarbij bespaar je tijd en zijn de arbeidsomstandigheden - zoals aangegeven - aanzienlijk beter. Op deze manier geven we nieuwe bedrijven een vliegende start."



Proef in tomaten
Om haar rol als innovatieve speler verder te versterken, wil FoodVentures in de toekomst ook andere producten gaan telen, zoals bijvoorbeeld paprika, aubergine en tomaat. "Ons streven is om meer producten voor de lokale markt te gaan produceren. Ik zie ook mogelijkheden voor Qlipr in de tomatenteelt; daar gaan we een proef mee opzetten. Daarnaast oriënteren we ons bijvoorbeeld op het telen van bijzondere komkommervarianten en willen we gaan telen onder een combinatie van ledlicht en SON-T licht. Dit alles met het doel ons bedrijf op de kaart te zetten en Nederlandse tuinbouwkennis te ontsluiten voor deze regio."

Voor meer informatie:
Cor Pellikaan
Pellikaan Gewasklemsystemen
tel. 0492-330377
info@pellikaanQ.nl
www.pellikaanq.nl
 
Publicatiedatum: