Gemiddelde Nederlander verspilt meer dan 100 kg voedsel per jaar
Daarnaast is ook het advies uitgebracht van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) over de mogelijkheid voor het uitbreiden van de lijst met producten die uitgezonderd zijn van de verplichting voor de vermelding van een houdbaarheidsdatum.
Monitor voedselverspilling
Uit de Monitor voedselverspilling blijkt dat in 2014 de voedselverspilling in Nederland, die gemeten wordt in kg, lag tussen minimaal 1,91 miljoen ton en maximaal 2,63 miljoen ton. Per hoofd van de bevolking komt dat neer op een verspilling tussen de 114 kg en 157 kg.
De voedselverspilling ten opzichte van 2009 is in absolute zin waarschijnlijk niet gedaald. Aan de andere kant lijkt er ook geen procentuele stijging in 2014 in
vergelijking met 2009. Wel merkt Van Dam op dat de monitor gezien moet worden in
de context van ontwikkelingen in huishoudens en bedrijven. Zo zijn bijvoorbeeld
tussen 2013 en 2014 het productievolume van de landbouw, de import en export
van levensmiddelen, het volume van door supermarkten verkochte producten en
de omzet van de horecasector toegenomen.
Klik hier om de betreffende rapporten in te zien.