Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Univé Grondkopen wil "uitgeputte teeltgrond" nieuw leven inblazen"

UPDATE: Onderstaand bericht leidde tot een storm van kritiek onder telers(verenigingen), met als gevolg dat Univé heeft aangekondigd het initiatief stop te zetten.

"We hebben gemerkt dat dit onderzoek bij onze trouwe klantenkring, met name in de agrarische sector, tot veel onrust en onbegrip heeft geleid. Het is daarbij uiteraard nooit onze bedoeling geweest om met de inhoud van de webpagina's de agrarische sector te 'beschuldigden' van het uitputten van landbouwgrond. Wij weten uit onze jarenlange relatie met vele telers dat die met hart en ziel werken aan het in stand houden van een gezonde grond en leefomgeving," meldt de verzekeraar in een statement. "Het is nooit onze bedoeling geweest om de agrarische sector op wat voor manier dan ook te kwetsen. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan."



Veel niet-biologische teeltgrond wordt bespoten met kunstmest en gewasbeschermers. Als gevolg daarvan raakt een deel van deze grond op den duur uitgeput. In reactie daarop komt Univé met het initiatief Univé Grondkopen, waarin de verzekeraar zulke uitgeputte teeltgrond weer vitaal wil maken. Hoe precies? Door certificaten te verkopen waarin klanten uitgeputte landbouwgrond kunnen kopen.



Coöperatie Grondkopen herstelt de grond via biologische landbouw. Na 6 jaar is deze weer volledig hersteld en vruchtbaar. Na deze periode kan de grond tegen de dagprijs worden terugverkocht aan de coöperatie. Het verwachte rendement daarbij is 2 procent per jaar. Wel plaatst het bedrijf een disclaimer dat het risico van waardestijging of -vermindering geheel bij de houder van het certificaat ligt.

Bron: Univé
Publicatiedatum: