Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minicollege paprikarobot Sweeper

Paprika's laten oogsten door een robot. Dit klinkt futuristisch, maar is in de nabije toekomst mogelijk dankzij robot Sweeper. De ontwikkeling daarvan is lastig, vertelt onderzoeker Jos Balendonck van Wageningen UR in een minicollege op BNR. "Een vrucht is nooit hetzelfde. Hij hangt altijd op een andere plek aan de stengel. Op een andere manier, of met een andere grootte - of achter een blad." Dat maakt het lastig.



"We proberen binnen enkele jaren een robot op de markt te brengen die dit wel kan doen." De Sweeper moet binnen enkele jaren op de markt komen. Het model wordt uitgerust met een camera die een grijper aanstuurt: een soort oog-handcoördinatie.

En gaat de robot dan de mens vervangen? Volgens Balendonck niet. Hij verwacht een balans tussen menselijke en gerobotiseerde arbeid. Luister op BNR waarom hij dat zo ziet en wat de Japanse gezondheidszorg daarmee te maken heeft.
Publicatiedatum: