Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: Minder export groenten en fruit naar EU, meer naar Azië

Nieuw-Zeeland stevent af op een nieuw exportrecord voor verse groenten en fruit. In de eerste helft van dit jaar is er 8 procent meer uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2015. In waarde gezien was de groei nog groter. Uitgedrukt in Nieuw-Zeelandse dollars groeide de export in de eerste helft van dit jaar zelfs met 30 procent en uitgedrukt in Amerikaanse dollar met 15 procent. De trend dat Nieuw-Zeeland op zoek is naar andere afzetmarkten buiten de EU zette begin dit jaar door. De export naar EU landen nam met 3 procent af terwijl naar overige bestemmingen de export met 15 procent groeide.

Het was vooral de export van kiwi's die voor de grote groei zorgde (+14 procent). De export van appelen groeide ook maar minder (+3 procent). Deze beide producten zijn samen goed voor twee derde van de totale Nieuw-Zeelandse export van verse groenten en fruit.

Bij kiwi's waren het vooral Japen (+41 procent) en China (+51 procent) die voor de grootse groei zorgden. Bij appelen ging er in de eerste helft van dit jaar opvallend veel naar de Verenigde Staten (+50 procent) en Taiwan (+35 procent).



Steeds meer golden kiwi's
De export van kiwi's groeide in de eerste helft van dit jaar naar een record van bijna 310.000 ton tegen nog 270.000 ton in de eerste helft van 2015. De opmars van golden kiwi's is sterk doorgezet. Van de deze variant groeide de export
in de eerste helft van dit jaar met 42 procent naar 141.000 ton. De export van groene kiwi's daalde met 2 procent naar 160.000 ton. De golden gaan vooral naar Aziatische afnemers met Japan en China als belangrijkste afnemers. De groene kiwi's gaan juist overwegend naar EU-landen.

Meer appelen naar Aziƫ dan naar EU
De export van appelsen was weliswaar 3 procent groter dan vorig jaar in dezelfde periode maar een paar jaar terug kon Nieuw-Zeeland wel meer appelen in het buitenland afzetten. De afzet van Nieuw Zeelandse appelen in de landen van de EU
neemt gestaag af. In de eerste helft van 2013 kon er nog 146.000 ton naar de EU afgezet worden. In de eerste helft van dit jaar was dat nog 115.000 ton.
 
Royal Gala is het belangrijkste exportras. In de eerste helft van dit jaar ging het om 116.000 ton. Wel wat meer dan vorig jaar maar het was ongeveer evenveel als in de eerste helft van een paar jaar terug. Van het tweede exportras Breaburn neemt de export steeds iets verder af. Van Jazz werd begin dit jaar wel meer uitgevoerd dan vorig jaar maar niet meer dan een paar jaar terug. De export van Pink Lady verloopt stroef. In opkomst zijn de rassen Envy en Pacific Queen. Deze nieuwe rassen gaan nauwelijks naar EU landen. Envy wordt veel naar de Verenigde Staten uitgevoerd en Pacific Queen veel naar China. Royal Gala gaat overigens ook veel naar de Verenigde Staten en verder ook naar de Golfstaten en het Verenigd Koninkrijk. Breaburn gaat sterk overwegend naar EU landen.



Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit & Vegetable Facts
T: +31 (0)6 54687684
E: fruitvegfacts@gmail.com
W: www.fruitandvegetablefacts.com
Publicatiedatum: