Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Presidentiële delegatie op bezoek bij counterpart Nederland

Egypte bekijkt mogelijkheden voor grootschalige kasprojecten

Op woensdagochtend arriveerde de Egyptische minister van Landbouw, Essam Osman Fayed, op Schiphol voor een driedaags bezoek aan de Nederlandse land- en tuinbouwsector. De regering van Egypte heeft plannen om de nationale economie een boost te geven door het realiseren van 40.000 hectare bedekte teelt. Ze hebben Nederland uitgekozen als counterpart om deze ontwikkelingen aan te jagen.

Volgens Joost Geijer, Landbouwraad bij de Nederlandse ambassade in Caïro, komt het reusachtige project voort uit de ambitieuze plannen van zittend president Abdul Fatah al-Sisi. "De hervormingen in het regeringsbeleid van president Sisi zijn bedoeld om groei van de economie te stimuleren met grootschalige projecten. Bijvoorbeeld de recente voltooiing van het tweede Suezkanaal, maar ook door grootschalige geavanceerde land- en tuinbouw. De Egyptische regering wil dan ook de binnenlandse productie van groenten, fruit en zuivelproducten voor de export verhogen."


Joost Geijer, Landbouwraad bij de Nederlandse ambassade in Caïro samen met de Egyptische minister van Landbouw, Essam Osman Fayed, bij aankomst op de luchthaven Schiphol afgelopen woensdag.

Geijer legt uit dat Egypte Nederland heeft benaderd om de haalbaarheid van hun plannen te bekijken. "Nederland staat natuurlijk bekend als wereldspeler op het gebied van grootschalige efficiënte en innovatieve land- en tuinbouw. Egypte heeft ons dan ook gevraagd hen bij te staan als counterpart en te helpen met onze kennis om inzicht te bieden in kansen en mogelijkheden."



Samen met de expertise van Wageningen UR zullen verschillende haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd om de kansen in Egypte te bekijken. Het land is nu al een belangrijke speler in de AGF-sector met de export van citrus, bonen, knoflook en uien. Maar door hieraan kasgroenten toe te voegen als tomaten, paprika's en komkommers, wil Egypte een nog belangrijkere exporteur worden voor West-Europa, het VK, Rusland en het Midden-Oosten.

"Het haalbaarheidsonderzoek moet bepalen wat de kansen zijn voor grootschalige tuinbouw in Egypte. Hierbij wordt rekening gehouden met belangrijke aspecten in de hele keten: van de beschikbaarheid van zoet water tot marketingkansen en post harvest criteria," zo zegt Geijer. "We zullen gedetailleerde businesscases bieden om te analyseren of het allemaal economisch haalbare zal zijn."


Wageningen UR gaf een presentatie met advies over visie, strategie en planning in de ontwikkeling van stedelijke foodclusters.

Het bezoek van de Egyptische presidentiële delegatie in Nederland is een vervolg op een eerder bezoek in maart dit jaar toen de Arabische Organisatie voor Industrialisering (AOI) ons land al bezocht om belangrijke spelers in de Nederlandse glastuinbouwsector te leren kennen. Als gevolg van dit bezoek tekende de groep een overeenkomst met de Nederlandse turn-key kassenbouwer Bosman Van Zaal voor het realiseren van een pilotproject van 1,5 hectare.


De Egyptische delegatie bezoekt telersvereniging Harvest House in Maasdijk.

Deze week bezocht de groep verschillende andere belangrijke spelers in Nederland, zoals Harvest House. Daar konden ze zien hoe een grote groep samenwerkende telers als coöperatie een belangrijke leverancier is geworden van kasgroenten aan de grootste handelsmarkten in West-Europa. De groep bezocht ook Rijk Zwaan, de veredelaar die wereldwijd actief is en onlangs een filiaal opende in Egypte. Verder zal de groep verschillende grote spelers in de zuivel- en veeteeltsector bezoeken.