Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tien jaar Den Berk

"Omschakeling richting specialiteiten was hoogtepunt"

Tholen - De naam Den Berk Délice bestaat officieel vanaf oktober 2014, maar de bedrijfsnaam werd tien jaar geleden al het leven in geblazen. Dit jaar vieren Den Berk, Lauwerysen/Krijnen, Luc Beirinckx en Benteltom dat ze sinds 2006 met elkaar samenwerken. "Naar onze klanten en personeel toe zijn we al tien jaar Den Berk", vertellen Paul van de Mierop, Hans van Gool, Koen Lauwerysen en Luc Beirinckx.

In de praktijk werken de telers al vanaf 1992 samen door gegevens uit te wisselen en samen de aankoop te organiseren. "Den Berk is in december 2006 opgericht als Vennootschap. Daarna zijn de gronden aangekocht. Alles bij elkaar heeft het nog best wat tijd in beslag genomen. De bouw startte in 2008 en was gereed in 2009. Drie jaar na de oprichting konden we de eerste teelt beginnen."


Tien jaar Den Berk!

Van product naar concept
Paul van de Mierop vertelt dat er in de afgelopen jaren veel hoogtepunten zijn geweest, waaronder de omschakeling richting specialiteiten en het marktgericht produceren voor de retail, twee van de belangrijkste aspecten waren. "We hebben de keuze gemaakt om smaak en kwaliteit als hoogste doel te maken. Den Berk wil niet alleen productgericht denken, maar ook ideeën over concepten bespreken en delen. Daarnaast ontwikkelen we ook de verpakkingen op maat van de klant. We hebben onze eigen kleinverpakkingshal om zo snel te kunnen schakelen. Ook kunnen we de kwaliteit beter garanderen door geconditioneerde bewaring."



Samenwerking

Hans Van Gool is trots op het jonge en grote team. "Om de vier bedrijven met haar 350 vaste en seizoensarbeiders en alle 24 leidinggevenden goed te kunnen laten samenwerken hebben we een extern bureau ingeschakeld. Door verschillende doorlichting sessies staan vandaag de dag alle neuzen dezelfde kant op. De medewerkers van Den Berk streven naar éénzelfde missie en visie: "Het jaarrond telen van smaakvolle tomaten." Paul ziet dagelijks dat iedereen er echt voor gaat. "De taken zijn onderling goed verdeeld en er heerst tevredenheid over hoe het organigram is uitgezet. Wij zullen in de toekomst sterk verder investeren in opleidingen en zorgen dat elke leidinggevende sterk is op zijn vlak. We zijn ook zeer te spreken over de goede samenwerking met Coöperatie Hoogstraten, waar we de mogelijkheden krijgen om onze doelen samen mee uit te bouwen."


V.l.n.r.: Luc Beirinckx, Paul Van De Mierop, Hans Van Gool en Koen Lauwerysen.

Bijna de helft belicht

De vier bedrijven streven residu-arme teelt na. Ook op teelt- en teelttechnisch gebied waren er volgens Koen Lauwerysen veel belangrijke hoogtepunten in de afgelopen jaren. "We investeerden in AR en diffuus glas op een moment dat deze techniek nog volop in ontwikkeling en onderzoeksstadia zat." Den Berk Délice levert haar producten jaarrond. "We kunnen 12 maanden leveren, door de belichting van de helft van ons bedrijf. Bij elkaar is 19 van de 42 hectare van den Berk Déice belicht."



Moeilijke eerste jaren

Luc Beirinckx blikt kort terug op de dieptepunten. "Het eerste jaar hadden we nog geen WKK. We wilden dus opstarten, maar konden niet worden aangesloten aan het net. Daarnaast hadden we van de eerste drie jaren twee jaren met heel zwakke prijzen in 2009 en 2011. Dit gaf een enorme druk op onze uitbouw. De opbouw van de 25 hectare vond plaats in drie fases in de jaren 2009, 2011 en 2014. Voor fase twee was er plots grote onzekerheid rond de vergunning, wat een vertraging in ons geplande proces met zich mee bracht. Gelukkig hebben we deze moeilijke jaren doorstaan en kunnen we achteraf tevreden terugkijken."

Voor meer informatie:
Den Berk BVBA
Berkelaar 10
BE 2330 MERKSPLAS
T +32(0)14 40 72 40
F + 32(0)14 40 72 49
info@denberk.be
www.denberk.be