Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Elke duizend uur belichten 1 procent minder opbrengst

Tholen - "Duizend uur belichten levert een vervuiling van de armatuur van 1 procent op. 1 procent minder licht, betekent 1 procent minder productie." Met die simpele rekensom als basis is Jeffrey van den Bogert van Lightshine Cleaning al weer acht jaar actief in de lampenreiniging in de glastuinbouw.

"Hier meten we de vervuiling van de reflectoren", laat Jeffrey van den Bogert van Lightshine Cleaning zien. "Ter referentie meten we ook reflectoren die 100% schoon zijn. Zo kunnen we duidelijk zien of het zinvol is om ze te laten reinigen." Want dat is waar het om draait bij Lightshine Cleaning: het optimaliseren van het gebruik van belichting. "Per duizend uur belichten vervuilt je lamp 1 procent", heeft Van den Bogert als richtlijn. "Als er gefreesd wordt of als een teelt stuifmeelrijk is, kan het verder oplopen." Die vervuiling komt ook de levensduur van de armaturen niet ten goede. "Kijk bijvoorbeeld naar de bollen. Als daar stof op komt, brandt het door de warmte in. De temperatuur wordt daardoor juist weer nog hoger en de lampen gaan eerder stuk."





LED-belichting
De belichting in de Nederlandse tuinbouw heeft de afgelopen jaren al een vlucht genomen. Nu zien ze bij Lightshine Cleaning ook de opkomst van de LED-lampen en ook daar spelen ze op in. De LED-lampen kunnen momenteel in Kwintsheul gereinigd worden en volgend jaar wordt een mobiele installatie in gebruik genomen, zodat ook daar op locatie kan worden gereinigd. Dat is noodzakelijk: de belichting wil je het liefste laten hangen – maar die trekt wel veel vuil aan. Zeker als het om tussenbelichting gaat. Daar komt stuifmeel vuil van het gewas en vocht op." Het maken van de machine gebeurt in samenspraak met de LED-leveranciers. "Vanwege de garanties gaan telers liever niet zelf met doek en sop aan de slag. Dan moeten wij ook kunnen garanderen dat we niets beschadigen."



Internationaal
De LED-machine is niet de enige noviteit in het machinepark. Lightshine Cleaning investeert dit jaar in nog een wasrobot voor de buitenlandse markt. Daarmee gaat het wagenpark naar twee robots en drie carrousels. Het is nodig want het klantenbestand groeit. "In België en Nederland blijven de tomatentelers eigenlijk constant uitbreiden. Wij groeien met ze mee. Hetzelfde geldt voor Frankrijk. De sector is in beweging." Nieuwe markten zijn de Poolse, Finse, Zweedse en Deense. "Ook daar gelden dezelfde normen: meer licht is meer opbrengst."

In Canada heeft Lightshine sinds twee jaar een machine draaien. "De machine draait op een vaste locatie en het te reinigen materiaal komt daar naar ons toe."



Schoonmaakmiddelen
Naast het reinigen van reflectoren en bollen levert Lightshine Cleaning sinds kort ook schoonmaakmiddelen aan telers. "Voor sommige kleinere telers komt dat beter uit. Ze willen wel schone reflectoren en bollen." En vooral internationaal gezien zijn de schoonmaakmiddelen interessant. "In Amerika kunnen telers onze schoonmaakspullen nu ook zelf testen. Ze kunnen het verschil met eigen ogen zien. Dan weten ze waarvoor we komen."



En ook in andere takken van de schoonmaakbranche is er in Nederland en over de grens uitbreiding. Nog een nieuwe tak van sport is het machinaal reinigen van winkelwagens, mandjes en trolleys. Daar is het bedrijf onder de naam CleanCarts eind 2015 mee gestart. "We komen bij supermarkten, bouwmarkten voor de wagentjes en verzorgen dan direct ook het onderhoud van de wagens. Net als bij Lightshine Cleaning gaat het om het ontzorgen van de klant. Dus ook kratten reinigen voor een bakkerijketen zijn geen probleem, en laatst hebben we voor het eerst rolstoelen voor een verzorgingstehuis schoongemaakt."

Voor meer informatie:
Lightshine
CleanCarts BV

Jeffrey van den Bogert
Bovendijk 18
2295 RZ Kwintsheul
T: +31 (0)6-28903311
F: +31 (0)174-271493
E: jeffrey@cleancarts.nl
www.cleancarts.nl
www.lightshine.nl