Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limiet maximumresidu bestrijdingsmiddel Chloorpyrifos verlaagd per 10 augustus

De Europese Maximale Residu Limiet (MRL) voor chloorpyrifos wordt verlaagd tot 0,01 mg / kg met ingang van 10 augustus 2016. Dat meldt Eurofins, naar aanleiding van een Europese verordening. Producenten met verkoop van producten aan de EU moeten maatregelen nemen om problemen met de naleving van de nieuwe MRL's te vermijden. Daarnaast zullen producenten in de EU worden geconfronteerd met veranderingen in de goedkeuringen van bestrijdingsmiddelen.

Naar aanleiding van het akkoord van de Europese Unie in 2015 op een nieuwe evaluatie van chloorpyrifos, was het aan te bevelen nieuwe veiligheidsniveaus op te stellen. Er is een proces van vernieuwing voor het gebruik van alle bestrijdingsmiddelen die deze werkzame stof bevatten binnen de EU. Dit proces en de bijbehorende goedkeuringen/ verboden/beperkingen voor het gebruik zijn afhankelijk van elk EU-land.

Producten waarvan de MRL wordt verondersteld te worden verminderd, de nieuwe MRL waarde en het percentage reductie ten opzichte van de huidig geldige MRL.



Resultaten die tot nu toe goed waren binnen de MRL zal resulteren in belangrijke MRL-overschrijdingen.

Er is onderzocht wat het niveau van de overschrijdingen per gewas zou zijn geweest als de toekomstige MRL-waarden al in 2014 en 2015 van kracht waren:
  • Hardfruit (appelen en peren): MRL wordt gereduceerd tot detectielimiet, waardoor alle chloorpyrifos-detecties (meer dan 0,01 mg / kg) een MRL overschrijding zullen zijn in de nieuwe situatie. Volgens historische gegevens blijkt dat 8% van de peren en 2% van de appelen de nieuwe MRL zou overschrijden.
  • Steenfruit (perziken, nectarines en platte perziken): MRL wordt gereduceerd tot detectiegrens. Elke chloorpyrifos-detectie zou een overschrijding zijn geweest (4-6% van de monsters zouden nieuwe MRL overschrijden).
  • Chinese kool (9% van de monsters zou de nieuwe MRL overschrijden), pepers (6%), artisjokken (4%), druiven (3,7%), kolen (2,2%), frambozen (2%), kiwi's (1,7%), tomaten (1,6%), meloenen en watermeloenen (1,2%), aardappelen (0,7%) en paprika (0,2%).
Eurofins raadt ten zeerste aan om het gebruik van dit bestrijdingsmiddel opnieuw te evalueren, vooral in de landen buiten de EU, waar er geen verlenging van de beperking voor gebruik zou kunnen zijn. Vanaf 10 augustus kan elke detectie van Chloorpyrifos mogelijk leiden tot een MRL overschrijding. Houd in gedachten dat Chloorpyrifos-residuen kunnen worden gevonden in de bodem en gewas, maanden na het laatste gebruik. Gelieve acties te nemen om chloorpyrifos gebruik te minimaliseren en te zoeken naar alternatieven.

Mirella van Meele-Rens, account manager bij Eurofins Food Testing Netherlands: "Residu wordt afgebroken onder invloed van licht, temperatuur, vocht en dergelijke. Dat gebeurt in 1 tot 130 dagen, afhankelijk van de intensiteit van bovenstaande factoren." Het is dus verstandig tijdig hierop te anticiperen. "Voor de AGF-handel is het daarom belangrijk dat zij weer met telers rond de tafel gaan zitten, om het gebruik van chloorpyrifos te bespreken," besluit ze.


Voor meer informatie:
Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen
Team Pesticiden
E: sales-food-NL@eurofins.com
Publicatiedatum: