Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse wintergroentenproductie leed onder zacht weer

Het overgrote deel van de wintergroenteoogst heeft in het seizoen 2015-2016 te lijden gehad van de zachte weersomstandigheden. Uit een rapport van het ministerie van Landbouw blijkt dat zowel de productie als de vraag nadeel heeft ondervonden van het weer. Desondanks kwam de omzet van bloemkool, prei, witlof en andijvie boven het vijfjarig gemiddelde uit. De binnenlandse omzet van sla en wortelen bleef onder het vijfjarig gemiddelde, maar was hoger dan de omzet van 2014-2015.

In 2016 bedroeg de bloemkooloogst 237.000 ton, een afname van 24% ten opzichte van 2014-2015. 80% van de productie vindt plaats in Bretagne waar de winter zeer zacht was. In december piekte de productie. Normaal gebeurt dit pas in het voorjaar. Hierdoor waren vraag en aanbod niet in evenwicht en liepen de prijzen in december terug. Toen de temperatuur daalde, liep de bloemkoolprijs hoog op. In april werd een stijging van 179% ten opzichte van april 2015 geregistreerd.

Het witlofareaal is 21% gekrompen ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Desondanks is de witlofproductie maar 12% teruggelopen dankzij verbeterde productie. In 2015-2016 bedroeg de productie 174.000 ton. Als gevolg van het milde weer, ondervond witlof gedurende de wintermaanden concurrentie van sla, waardoor de prijs daalde.

De andijvieproductie (krul/frisée en escarole) liet binnen één jaar tijd een stijging van 14% zien, maar bleef toch 3% onder het vijfjarig gemiddelde. De lagere andijvieprijs kan grotendeels toegeschreven worden aan het overvloedige aanbod, wat aanleiding was tot het vernietigen van de groente.

Het preiseizoen verliep uitstekend en de productie bedroeg 156.000 ton. Hoewel in sommige regio's de productie hoog uitviel, was er landelijk een lichte productiedaling waar te nemen. In Rhone-Alpes werd 28% meer geproduceerd, in Bretagne was dit 35%. Dankzij de vraag en de verminderde import uit België, bleef de prijs tot begin 2016 stabiel, nadat deze vorig jaar naar een laagterecord was gedaald.

De slaproductie nam met 3% toe, naar 573 miljoen kroppen, ondanks dat het areaal 7% kleiner werd. Als gevolg van de zachte winter werd de groeicyclus versneld waardoor de groente vroeg rijpte. Hierdoor zijn voor en na de oogst verliezen ontstaan. Tussen oktober en maart zorgde een zwakke vraag voor lage prijzen.

De wortelproductie bedroeg in 2015-2016 345.000 ton, een stijging van 2%. De groei is te danken aan de goede productie tussen mei en november, ondanks moeilijke oogstomstandigheden vanwege neerslag tussen januari en april. Bij aanvang van het seizoen stegen de prijzen fors maar daalden vervolgens weer, evenals die van andere groenten, vanwege de zwakke vraag veroorzaakt door het zachte winterweer.
Publicatiedatum: