Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: aspergeoogst steeg in 2016 - aardbeienoogst is zwak

Ondanks het slechte weer van de afgelopen maanden zal de Duitse aspergeoogst van 2016 goed uitvallen. Het Duitse Bureau voor de Statistiek (Destatis) deelt na een eerste voorlopige raming mee dat de aspergeoogst uit zal komen op circa 119.000 ton. Dat is 5% meer dan vorig jaar.

Het aspergeareaal waarvan geoogst kon worden bedraagt in 2016 circa 22.000 hectare. Dat is een nieuwe recordgrootte (+7% ten opzichte van vorig jaar). Zowel het areaal alsook de oogst liggen circa 13% boven het zesjarig gemiddelde. Met 26.800 ton werden de meeste asperges in deelstaat Niedersachsen gestoken, gevolgd door Bayern en Brandenburg met elk 19.600 ton.



De aardbeienoogst heeft echter wel onder de weersomstandigheden geleden. De verwachte aardbeienoogst ligt in heel Duitsland eveneens op circa 119.000 ton, maar dat is wel 26% minder dan vorig jaar en 21% minder dan in de afgelopen zes jaar. Niet alleen bij de aardbeienoogst was er sprake van een teruggang, ook het vollegrondareaal nam met 12% af. Dit was onder meer te wijten aan de weersituatie en de lage telersprijzen.

Twee derde van de aardbeienoogst werd geproduceerd in de deelstaten Baden-Württemberg (19.000 ton, –34% ten opzichte van vorig jaar), Niedersachsen (33.900 ton, – 22%) en Nordrhein-Westfalen (26.100 ton, – 17%).

De voorlopige cijfers over areaal en oogst bij asperges en aardbeien zijn eerste ramingen naar aanleiding van het representatieve vooronderzoek in juni. Ze leveren daarom informatie over algemene tendensen voor het jaar 2016. Definitieve cijfers zullen pas na afsluiting van de herfst gepubliceerd worden.


Tabel: Voorlopige areaal- en oogstraming van asperges en aardbeien in de volle grond 2016; Bron: Destatis

Toelichting bij de tabel:
De gegevens voor Hamburg werden vanwege onvoldoende cijfers niet in de tabel opgenomen. De eerste voorlopige raming vindt in Berlijn, Bremen en Saarland niet plaats. / = geen opgave wegens te onzekere cijfers
Publicatiedatum: