Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Portugal:

2015 beste jaar voor de afzet Chinese kool

Op de Portugese markt is Chinese kool geen populair product en de vraag is zodoende klein. In Noord-Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen is de consumptie van de groente veel hoger. Gedurende het winterseizoen, exporteert het Portugese bedrijf Frupor dan ook Chinese kool naar deze markten.



"Momenteel houden we ons voornamelijk bezig met de productie van Chinese kool, met name om de Noord-Europese markt in de wintermaanden te bedienen, wanneer daar geen lokale aanvoer is," vertelt Nuno Almeida, salesmanager bij Frupor. "We telen ook decoratief snijgroen, snackwortelen en houden ons bezig met toeristische activiteiten zodat we jaarrond bezig zijn. Onze nieuwste onderneming is de productie van wijn, die de naam Vicentino draagt."

Frupor bezit 300 hectare, waarvan bijna 150 hectare bestemd is voor de teelt van Chinese kool voor de export. Volgens de teler, is het product weinig succesvol op de binnenlandse markt omdat de Portugese consument de voorkeur geeft aan andere koolsoorten die traditioneler zijn. De sterke vraag komt uit Noord-Europa en dat is waarom Frupor dertig jaar geleden, na zijn oprichting, voor dit product heeft gekozen.





Het exportseizoen loopt van november tot mei. Volgens Almeida is het tot op heden een goed seizoen. "Vorig jaar was ons beste jaar ooit voor wat betreft de productie van Chinese kool. De vraag was sterk en andere producerende landen kampten met kwaliteitsproblemen. Voor anderhalve maand was Frupor de enige aanbieder op de Europese markt." De prijzen en de volumes waren uitstekend en de kwaliteit zoals altijd goed.



Frupor is gevestigd aan de kust in het zuidwesten van Portugal waar de de winters zacht zijn, hetgeen gunstig is voor de teelt. In de wintermaanden concurreert Portugal met Spanje, Polen en Hongarije, die ook exporteren. Almeida benadrukt echter dat zijn producten van betere kwaliteit zijn. "In de winter zijn wij de grootste leverancier voor het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië omdat wij bekend zijn vanwege onze kwaliteit. We zijn niet de goedkoopste, maar leveren wel kwaliteit." De teler heeft kunnen profiteren van de zeer stabiele markt van de laatste jaren.



De try-outs met de rode Chinese kool zijn een interessante, nieuwe ontwikkeling. Frupor heeft dit nieuwe ras het afgelopen jaar succesvol getest, waardoor de mogelijkheden van het ras er veelbelovend uitzien.

"Op dit moment beginnen we met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. We beginnen met niks. Binnenkort zullen we onze klanten informeren over de plannen voor volgend jaar," vertelt Almeida.



Voor zijn andere product, snackwortelen, hanteert Frupor dezelfde werkwijze: produceren in de winter, wanneer andere producenten dit niet kunnen. Tegenwoordig produceert Frupor echter jaarrond. "We hebben momenteel vaste klanten en een kwaliteitsproduct. We richten ons op de Baltische Staten en Scandinavië, waar onze producten gretig aftrek vinden," vertelt Almeida tot besluit.



Voor meer informatie:
Nuno Almeida
Frupor
Apartado 2 - E.C. São Teotónio 7631-908 São Teotónio, Portugal
Tel. general: + 351 282 940 000
E: sales@frupor.com
www.frupor.com