Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gevolgen schade zomergroenten zal zich later in het jaar manifesteren"

Inkoop-directeur Adri den Dekker (HAK): grootste groentetekort in 40 jaar

Tholen - Dat de zomergroentenoogst hard geraakt is door de regenbuien en hagel, moge duidelijk zijn. Toch zijn er volgens Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK, nog wel de nodige onzekerheden. "De wortelen, doperwten en sperziebonen zijn bij ons het hardste geraakt. De sperziebonen kunnen we veel later uitzaaien dan gebruikelijk en bij de doperwten en wortelen zien we dat de oogst erg tegenvalt. Het is vrij onzeker hoe deze gevolgen zich in het loop van het jaar gaan manifesteren. Eind augustus gaan we het net ophalen en kunnen we de balans opmaken voor de zomergroenten."

"We proberen met al onze kennis en netwerken de grondstoffen binnen te halen, die aan de HAK-normen voldoen en daar zijn we dag in, dag uit mee bezig. Het is een enorme hectische situatie. Er is sprake van het grootste groentetekort in al die veertig jaar dat ik in deze sector werk. In 1976 viel de oogst erg tegen door de droogte, maar de schade is nu omvangrijker en behelst meer producten", vervolgt Adri.



"Het is ook niet alleen een Nederlands, maar een West-Europees probleem, dat ons grote zorgen baart. Ook Belgiƫ en Noord-Frankrijk zijn zwaar getroffen. Wij hebben wel een spreiding van de productie, maar vanuit het zuiden komt een aanzienlijke hoeveelheid. We proberen zoveel mogelijk in een straal van 125 kilometer te telen, omdat we uitgaan van Hollandse grondstoffen."

Directe leveringsproblemen zijn volgens Adri bij HAK niet aan de orde. "Op dit moment hebben we van alle producten nog wel voorraad, maar de vraag is wat er gaat gebeuren als die voorraden gaan minderen. We weten sowieso dat de oogst tegenvalt. Gevolg is dat we minder product binnenkrijgen en dat de fabriek niet efficiƫnt draait. We moeten behoorlijk improviseren om de fabriek aan de gang te houden en voldoende grondstoffen binnen te krijgen. Gelukkig kunnen we iedereen in de fabriek aan het werk houden."