Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Potkruiden per toeval een succes

Voor de 'Gartenbauzentrale Papenburg' (GBZ) worden op een oppervlakte van 25 hectare peterselie, bieslook, basilicum en munt geteeld. De GBZ heeft in het afgelopen jaar 84 miljoen kruidenpotten en 12 miljoen verpakkingen met gesneden kruiden verkocht. Reeds in 1931 hebben 15 tuinders zich in Papenburg verenigd om gezamenlijk groenten af te zetten van 15 hectare vollegrondsteelt en één hectare kasteelt. Inmiddels zetten 41 aangesloten telers via de GBZ groenten, potkruiden, gesneden kruiden en bloemen af van 77 hectare kasteelt en 202 hectare vollegrondsteelt.


Foto: Landvolk

Het succesverhaal van de potkruiden begon per toeval: "Een tuinder uit Papenburg bracht in de jaren '80 kruidenzaden mee van een excursie en zaaide deze gewoon een keer uit in potten", vertelt Andreas Brinker, verkoopleider van de GBZ. Dit idee deed al snel de ronde en na ietwat moeizame beginjaren wilde plotseling iedereen kruidenpotten kopen, herinnert Andreas zich. Hij verwondert zich vooral over het succes van basilicum. "Dat was in de jaren '80 vrijwel onbekend in Duitsland. Tegenwoordig bestaat 70 procent van de potkruiden in de GBZ uit basilicumsoorten!" zegt Andreas. De omzet, die met bieslook, peterselie en basilicum behaald wordt, is continu gestegen. Deze drie klassiekers zijn de absolute bestsellers. In totaal worden er 60 verschillende kruidensoorten geteeld, waaronder naast salie, tijm, rozemarijn, oregano en een groot aantal muntsoorten ook rariteiten zoals citroenkruid, currykruid, dropgoudsbloem en paddenstoelplant.

Het wisselende weer van dit moment is lastig voor de tuinbouwbedrijven, maar dat is momenteel niet hun grootste zorg. "Door reclamemaatregelen ontstaat er bij de consument een steeds grotere wens naar lokaliteit. De handelswijze van de levensmiddelenhandel is hierbij echter niet altijd zinvol", zegt Andreas. Zo mag de GBZ sommige winkels plotseling niet meer beleveren omdat er deelstaatgrenzen tussen liggen. Met de korte afstand van de GBZ naar bijvoorbeeld Nordrhein-Westfalen, Schleswig-Holstein of Bremen of de uitstekende kwaliteit van de producten uit Papenburg wordt geen rekening meer gehouden. "De trend wordt nagevolgd zonder rekening te houden met gegroeide structuren. De consument heeft hier echter geen voordeel van. Dat de kruiden in de supermarkt over minder kilometers getransporteerd werden omdat ze uit dezelfde deelstaat komen, is niet per se gegarandeerd", verduidelijkt Andreas.
Publicatiedatum: