Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Realityprogramma en Rode Kruis vragen aandacht voor voedseltekorten

Drie dagen spinazie in Utopia

De deelnemers van het SBS6-realityprogramma Utopia kruipen de komende dagen in de huid van de 42 miljoen Afrikanen die kampen met voedseltekorten. Drie dagen lang zal een deel van de bewoners maar één maaltijd per dag eten namelijk rijst met spinazie. De inwoners willen met deze actie aandacht vragen voor de levensreddende hulp van het Rode Kruis in het door droogte geteisterde continent.



​"Utopia zet zich in voor het Rode Kruis. Dit omdat we vaak stilstaan bij deze rampen, maar het nu zaak is om te handelen. De inwoners van Utopia kunnen gezamenlijk heel wat bereiken. Hongersnood kan stoppen, wanneer mensen er gezamenlijk voor kiezen te helpen," zegt Benjamin, inwoner van Utopia. "We gaan het naar alle waarschijnlijkheid lastig krijgen, maar ik probeer het vol te houden door me te verplaatsen in de mensen daar. Deze actie draait om wilskracht. Ik wil bij de andere inwoners van Utopia bewustzijn creëren en ze laten inzien dat we het hier heel goed hebben. Ik hoop dat de kijkers van Utopia ons en het Rode Kruis helpen, want hongersnood kan echt niet meer anno 2016."

De voedselpakketten met rijst en spinazie zijn vandaag naar Utopia gebracht door Thomas van der Vlugt, presentator van StukTV. Hij ging onlangs samen met het Rode Kruis naar Zimbabwe en heeft zelf ervaren hoe het is om nauwelijks te kunnen eten. Vier dagen lang draaide hij mee in een gezin dat kampt met voedseltekorten. Het gezin kon maar één maaltijd per dag eten: andijvie met maïsdeeg. "Soms was er zelfs alleen maar andijvie. Dat was wel erg weinig. Ik zat er maar vier dagen, maar zij hebben elke dag zo weinig te eten. Dat vind ik echt heel erg," zegt Thomas.

Dreigende hongersnood

De bewoners van Utopia zullen in hun eigen omgeving ervaren hoe het is om weinig te kunnen eten. Tegelijkertijd hebben 42 miljoen Afrikanen op dit moment te weinig voeding. Als er niet op grote schaal wordt ingegrepen, stijgt dit aantal en zijn eind dit jaar 60 miljoen mensen in nood. In verband met de droogte werd in Lesotho, Malawi, Swaziland, Zimbabwe en delen van Zuid Afrika de noodtoestand uitgeroepen. De extreme droogte wordt mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño dat eens in de drie tot zeven jaar voor komt. Het is een tijdelijke verandering van de zeetemperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering beïnvloedt het weer wereldwijd.

Bron: Rode Kruis
Publicatiedatum: