Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Julia Model, productmanager Water bij Priva;

"Eerste stap in besparen is kritisch kijken naar eigen waterkringloop”"

Tholen - "Het klinkt heel simpel, maar met een kritische blik op de waterhuishouding kan veel geld bespaard worden. Alles wat je hergebruikt, hoef je niet te zuiveren of opnieuw in te kopen. In Nederland kunnen telers zo de eerste stap zetten naar emissieloos telen. Internationaal gezien creëert dit ruimte voor besparingen", vertelt Julia Model, productmanager Water bij Priva.

Water zuiveren, water recirculeren, telen zonder te lozen – in Nederland en Europa worden deze onderwerpen steeds belangrijker. De eerste mijlpaal is het jaar 2018 wanneer telers moeten zuiveren wat er geloosd wordt. Later voor 2027, wanneer er opgeschaald wordt naar complete zuivering. Met het lozingsbesluit is er in Nederland ook nog eens gekozen voor een behoorlijk strikte invulling van de Europees gestelde regels.


Nico Enthoven en Julia Model

UV in combinatie met waterstofperoxide
"Dat het technisch mogelijk is, is één kant. Maar het moet ook financieel haalbaar zijn", vertelt Nico Enthoven, Chemical Proces Engineer bij Priva. Daar werkt het bedrijf dan nu ook hard aan. In een verkennend onderzoek is ontdekt dat een combinatie van UV in combinatie met waterstofperoxide goede resultaten geeft qua waterzuivering. "Het kan een voordelige zuiveringsmethode zijn voor telers die al een UV-apparaat hebben. Dan kunnen ze de huidige apparatuur opnieuw inzetten en zo een deel van de kosten ondervangen", vertelt Enthoven. "Maar we moeten wel weten of telers in deze methode willen investeren. Als er bij telers voldoende animo blijkt te zijn voor dit product, zetten we de volgende stap door de zuiveringswijze te laten keuren".

Wereldwijde toepassingen
Deze ontwikkelingen zijn in de Nederlandse en Europese tuinbouw van groot belang, maar de activiteiten van Priva gaan verdere grenzen over. De kennis die in Nederland wordt opgedaan, kan gelukkig wereldwijd toegepast worden. "Vaak gaat het dan om bezuinigingsmogelijkheden", vertelt Julia Model. "Duurzame keuzes en financieel voordeel voor de teler gaan gelukkig steeds vaker hand in hand. In Californië bijvoorbeeld, waar het watertekort onder andere de zachtfruitteelt bedreigt. Met partners wordt daar gewerkt aan telen met minder water."

De verschillende motivaties en omstandigheden leveren verschillende toepassingen en combinaties van de Priva installaties op. Kijk bijvoorbeeld naar de city farming projecten in de VS. "Er wordt geteeld met leidingwater. Dat bevat veel chloor en zout. Daar kunnen we grote installaties voor bieden, maar omdat het vaak gaat om kleinschalige projecten, moet je ook kleinschalige oplossingen bieden. We zijn op dit moment druk aan het werk om hier de juiste oplossingen voor aan te bieden.", vertelt Model. Anders dan in Mexico, waar de problemen deels gelijkwaardig, maar de oplossingen totaal anders zijn. "Er wordt op een andere manier geteeld: in folytunnels en op het open veld. Dan kun je soms met een bemestingsinstallatie juist grotere stappen zetten."

Gedifferentieerde aanpak
De diversiteit die dit wereldwijde handelen oplevert, vereist een andere manier van denken. "We richten ons op meerdere segmenten. En elk segment kent zijn eigen uitdagingen en oplossingen. Dit vereist een gedifferentieerde aanpak met aangepaste oplossingen per segment", vertelt Model. Een voorbeeld daarvan is de Neutralizer. "Essentieel voor de glastuinbouw. In het open veld loont het ook, maar is het voordeel minder groot. De vraag is of het dan interessant blijft voor de telers. Dat rekenen we dan door en we passen het product aan aan de wensen van het segment om een win-win situatie voor alle partijen te creëren."

Een ding is echter gelijk voor telers wereldwijd: overal is de eerste stap in het besparen het kritisch kijken naar de eigen waterkringloop. Alles wat je hergebruikt, hoeft immers niet gezuiverd of opnieuw ingekocht te worden. "Zorg dus dat je niet te veel drain hebt", verduidelijkt Model. "Als je van 50 naar 40 teruggaat, scheelt dat al zeer veel." De kritische blik op de samenstelling van de meststoffen, de gebruikte hoeveelheid irrigatiewater en het juist hergebruiken ervan, voorkomt gewasschade en optimaliseert de inzet van de meststoffen. In veel teelten is daar ruimte voor en met een Maximizer, Compact of Connext computer is dat relatief eenvoudig te berekenen. "Het levert vaak al enorm veel op - ook financieel - maar je moet er wel bij stilstaan."

Voor meer informatie:
Priva (e-mail)
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T: +31 (0)174 522 600
F: +31 (0)174 522 700
www.priva.nl

Publicatiedatum: